"Mi sem egyszerűbb megmaradni a megszokott, de sikertelen módszernél! Szinte rá sem kell gondolni és erőfeszítésbe sem kerül- talán éppen ezért olyan népszerű." (Ryan Holiday)
Ezt az idézetet találónak érzem, hiszen sokan azért maradnak meg a régi berögzült szokásaiknál, mert a változtatás erőfeszítésbe kerülne. A másik ok pedig, amit a leggyakrabban felhoznak a tej védelmében az az, hogy a nagyszüleink is ezt itták és mégis hosszú életet éltek.
Csak abba nem gondolnak bele, hogy őseink idejében volt otthon gazdaság, a teheneket reggel kihajtották a legelőre, tudták, hogy mit esznek és a tejet sem pasztőrözték, hanem még akár melegen fejés után megitták. Akinek nem volt, meg tudta venni a szomszédban vagy a tsz-ekben. Mivel nem kapott több havi szavatosságot, ezért mindig friss tejet ittak. A háziasszonyok otthon köpülték a vajat, aludttejből kefirt és túrót készítettek.
Én sem voltam kivétel, engem is úgy neveltek, hogy a tej kell, a benne lévő kalcium nélkülözhetetlen az erős csontokhoz. Rengeteget ittam, hol csak szomjoltónak hidegen a hűtőből vagy kakaót készítettem belőle. A népi bölcsesség a langyos tejet ajánlja, ha nehezen megy az elalvás, a hagyományos magyar ételek legtöbbjében pedig szerepel a tej vagy tejtermék, mint alapanyag. A kisgyermekeknek is tejet vagy kakaót adnak lefekvéskor és a szülők nem is sejtik, hogy gyermekük fogainak részleges vagy akár teljes pusztulását kockáztatják illetve korai fejlődésében, milyen károkat okoznak. Természetesen senkit nem hibáztathatunk, a szüleink jót akartak nekünk. Ezt tanítják az iskolákban és a reklámok is a különféle tejtermékek több száz fajtájával bombáznak minket nap, mint nap. Azt sugallva, hogy ezek a boldog családi programok nélkülözhetetlen elemei és a bocik is vidáman legelnek a legelőkön, önszántukból nekünk adva a tejüket.

A tej ≠ élet,erő,egészség
Mint minden édesanya, a tehén is normál esetben csak annyi tejet termel, amire a borjának szüksége van és a tej fokozatosan elapad, amint a kicsi elkezd szilárd táplálékot fogyasztani. Ez a mennyiségű tej azonban nem elégítené ki az iparágat, ezért hormonokkal és dúsított gabonával érik el, hogy napi 40-50 liter tejet termeljen, ami abnormális mennyiség ahhoz képest, amennyire a szabadban a borjának szüksége lenne.
A teheneket jóval az érési idejük előtt megtermékenyítik, hogy minél előbb hasznot hozzanak. A tehén is kilenc hónapig hordja a kicsinyét, akár csak az ember. Elég veszteséges lenne, ha ennyi ideig nem termelne, így a vemhesség első hét hónapjában folyamatosan fejik. Amint a borja megszületik, elveszik tőle a kicsit, őt pedig fejőgépre teszik. A tehenek napokig hangosan bőgve keresik a borjaikat, olykor támadnak is, de mindhiába. Eközben már újra meg is termékenyítik őket és ez így megy minden évben. Ekkora megterhelést a testük csak úgy bír ki, ha magas fehérjetartalmú, szója vagy gabona alapú táppal etetik. Az állandó bélgyulladásra folyamatosan antibiotikumot kapnak. A tehenek rendszerint állandó hasmenéstől és komoly fájdalmakkal járó savtúltengéstől szenvednek egész életük során.
Nem csoda, hogy az életkoruk 25 évről 4-5 évre csökken a folyamatos kizsákmányolás miatt. Amikor már nem hoznak hasznot, elviszik őket a vágóhídra, ahol brutálisan lemészárolják őket.
Megfigyelték, hogy ha a teheneknek koleszterinben gazdag táplálékot adnak, akkor sokkal több tejet termelnek. A szabadban élő tehén persze növényevő és soha nem enne állati húst, tejet vagy tojást. A tejelő teheneknek azonban állati hússal és aprólékkal dúsított takarmányt adnak. Ez utóbbi a halak, madarak és más emlősök, talán más tehenek vagy akár saját borjuk levágásakor keletkező melléktermékekből áll.
Mivel sokkal több borjú születik, mint amennyire szükség van, ezért a felesleget levágják vagy elárverezik húsmarha tartáshoz és egy-két éves korukban ölik meg őket.
Ezeknek a megölt állatoknak a testrészei a hulladékfeldolgozó üzemekben kötnek ki, ahol összekeverik az aprólékkal és a halak, sertések, baromfi, elütött állatok, laboratóriumi állatok, elaltatott kutyák, macskák, lovak és más állatok felhasználhatatlan testrészeivel. Ezután megfőzik és ledarálják, majd hozzáadják a kukoricához, szójához és más takarmányhoz, hogy aztán megetessék a tehenekkel.
Miből gondoljuk, hogy ez a sok méreg nem jut át a mi szervezetünkbe? Sokan keresik a bio termékeket, de azok sem jobbak. A bio tehenészetekben ugyanúgy a haszon a fontos és az, hogy minél kevesebb takarmánnyal gyorsan felhizlalják az állatokat. Itt is ugyanúgy dúsítják a takarmányt, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezetbe nem csak a gabona permetezéséből adódó méreganyagok kerülnek be, hanem azon állatok testrészeiben található méreg anyagok is,amivel a gabonát dúsítják.
A következő bejegyzésben részletesen kifejtem, hogy miért is alkalmatlan emberi fogyasztásra a tej és milyen káros egészségügyi következményei vannak a fogyasztásának.
- Bejelentkezés
- Regisztráció

