Nálam a citromfű olyan mennyiségben terem, hogy úgy gondoltam kell valami egyéb felhasználási mód a teán kívül is. Ez a recept gyorsan elkészíthető, nem igényel bonyolult összetevőket és ha tartósítószert is teszünk bele, télen is élvezhetjük a citromfű Nap érlelte ízét. Arra kell csak figyelni, hogy egyszerre ne igyunk belőle sokat, mivel a citromfű nyugtató hatással bír, így nagy mennyiségben álmosít.
Hozzávalók:
- citromfű levél
- kb 3 liter víz
- 8 evőkanál édesítő
- 2 teáskanál citromsav
- 1 kávéskanál szalicil ( ha tartósítani szeretnéd )
Elkészítés:
A citromfű leveleit szedd le a száráról, majd alaposan mosd át. Tedd bele egy edénybe, amelynek van fedele és annyi hideg vizet engedj rá, amennyi ellepi. Egy éjszakát hagyd állni a hűtőben vagy hűvös helyen.
Másnap forrald kb 15 percig úgy, hogy a levelek benne vannak. Majd zárd el a tűzhelyet és apró lyukú szűrőn szűrd át. Én a szűrőbe teszek még hálót is, így biztosan nem megy bele semmilyen apró, oda nem illő anyag sem.
Ezután tegyél hozzá 2 teáskanál citromsavat és keverd el. Majd jöhet az édesítő. Folyamatosan kóstolgasd, a lényeg, hogy édes legyen, mivel szörpöt készítünk. Amennyiben magában innád, hagyhatod citromosabbra is.
Tedd fel újra a tűzhelyre és forrald 5 percig még. Ha használsz szalicilt, akkor egy kávéskanálnyit tegyél egy tálba és adj hozzá a citromfüves léből, így keverd ki simára. Majd öntsd a szörphöz.
Miután forraltad 5 percet, zárd el a tűzhelyet és merd át üvegekbe. Tedd dunsztba ( meleg takaróba/plédbe, jól betakarva ) és hagyd kihűlni egy vagy két napon keresztül.
Nekem 2 db 720 ml-es és egy 720 ml-es üveg háromnegyede telt meg.

Egészségedre!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

