Nagyon régóta terveztem, hogy megpróbálok itthon csíráztatni. Annyira régen, hogy két fajta csíra szavatossági ideje a csomagolás szerint már le is járt. Ugyan, ezek csak tájékoztató adatok, ilyenek nem tántoríthatnak el a tervemtől. Szerencsére nem kell csíráztató edényekbe sem beruházni, hiszen elég egy nagyobb dunsztos üveg is.
Mivel ez volt az első próbálkozásom, nem egészen tudtam, hogy mennyi magot is kellene tennem az üvegbe. Három félét használtam és mind a háromból kb a 200 gr-os zacskó kicsivel kevesebb, mint a felét öntöttem bele. Amint a képeken látszik, így kicsinek bizonyult az üvegem.
A csírák: brokkoli, vörös here és lucerna.
Brokkoli csíra előnye: Rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szívroham kockázatát, védi a sejteket, védelmet jelent a rák ellen, segít megelőzni a vérszegénység kialakulását, csont-és látáserősítő hatása jelentős.
Vörös here előnye: Tisztítja a vért, nyugtatja az immunrendszert, segíti a kálcium beépülését a sejtekbe, csökkenti a koleszterin szintet, képes a menopauzát kísérő hőhullámokat csillapítani.
Lucerna csíra előnye: Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében. Semlegesíti a mérgeket, segít megelőzni a kifáradást, megelőzhető vele az érszűkület.
Szerencsére semmi ördöngösség nincs benne és sok időt sem vesz el a napunkból a vele való foglalkozás.
Nos, először is vegyünk egy 3 literes dunsztos üveget és mossuk el alaposan. Mikor megszáradt, tegyük bele a magokat. Emlékeztetőül, nem kell túl sok. Engedjünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. A tetejére befőttes gumival erősítsünk egy géz hálót, hogy majd le tudjuk önteni róla a vizet.


Egy éjszakán át hagyjuk a vízben, majd öntsük le róla. Mossuk át és ezt a vizet is öntsük le. Ezután tegyük bele egy bármilyen műanyag doboz aljába, a lényeg, hogy kb 30-40 fokban meg legyen döntve. Másnap újra mossuk át és tegyük vissza a dobozba. Néha forgassuk át az üveget, hogy ne csak egy irányba növekedjenek a csírák.
A magok csomagolásán fel van tüntetve, hogy hány napig kell csíráztatni. Futtában én is átolvastam és mindháromnak más volt. Nem baj ez, én úgy gondoltam, majd úgyis látni fogom, mikor jó. Az enyém így, hogy ilyen sűrűn voltak 5 napot csírázott.
Amennyiben nem csíráztak még ki teljesen, de úgy látod, hogy kezd penészedni,akkor nyugodtan hagyd abba a csíráztatást és edd meg őket úgy.
Mikor végeztél a csíráztatás folyamatával, tedd műanyag dobozba a csírát és hűtőben tárold.
Én még egy napig csíráztattam volna a magokat, de túl sokat tettem az üvegbe és szinte már nem fért el benne. Nem akartam, hogy megpenészedjen, ezért négy napot csíráztak. Az sem baj, ha nem minden mag csírázik ki, így is ehető és tápláló. Elég egy nap egy csipetnyit enni belőle, de ahhoz,hogy ez a mennyiség elfogyjon, én teszem kenyérre, salátára,eszem mindenhez, amihez lehet. A lényeg, hogy "élő" táplálék, csakis jót tehetünk vele a szervezetünknek.
1. nap

2. nap

3. nap

4. nap


Brokkoli csíra:
Csíráztatás 6 nap
0. nap

2. nap

4. nap

5. nap

6. nap

Jó étvágyat hozzá!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

