Végre érik a szilva, így készülhet a finom, cukormentes házi lekvár. Igaz, hogy a boltokban is kapható már édesítős változat, mégis vagy sok egyéb adalékanyagot tesznek hozzá vagy aranyárban mérik. Ezért a legjobb megoldás szerintem, ha rászánjuk az időt és olyan lekvárt készítünk, amelynek íze tökéletesen illik az ízlésünkhöz.
Hozzávalók:
- kb 2 kg szilva
- 5,5 evőkanál édesítő 4:1
- 2 teáskanál pektin
Elkészítés:
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk darabokra és turmixban vagy aprítóban héjastul daráljuk le. Használhatunk paradicsom darálót is, de szerintem aprítóval gyorsabban haladunk.

A darált szilvát tedd fel főni, mikor forr, vedd alacsonyabbra a fokozatot, gáz tűzhelynél tegyél alá alátétet. Adj hozzá 5,5 evőkanál édesítőt és hagyd, hogy megfőljön a szilva ( kicsit össze essen ). Kettő teáskanál pektint keverj ki a szilvából kivett lekvárral, öntsd vissza és 5 percig magas lángon főzd még, közben kevergesd.

Merd a lekvárt jól elmosott üvegekbe, ha biztosra akarsz menni, akkor tegyél mindegyikre egy késhegynyi szalicilt, majd zárd le az üvegeket, öt percre fordítsd fel és meleg dunsztban hagyd kihűlni.

Kellemes befőzést kívánok!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

