,,Sosem tudhatod, milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel, eredményük sem lesz.”

Blog

Gyümölcsök és zöldségek szárítása / eltevés télire

Gyümölcsök és zöldségek szárítása / eltevés télire

Rengeteg gyümölcsöt, zöldséget és még virágokat is át lehet menteni a nyárból a télbe. Azt tanácsolom nektek, ezt tegyétek is meg. Ez nem csak azért fontos, mert ezek Napon érlelődött termények, hanem azért is, mert lesz mihez nyúlnotok azokban az időkben, amikor a külföldi szállítások akadoznak vagy az árak az egekbe szöknek. Ha nem családi házban éltek, akkor is kivitelezhető. 

Igen, mindent meg lehet venni a boltban is fagyasztva, szárítva, konzervként. Mégis, mi lenne, ha az általad termesztetted tennéd el? Amiben benne van a szíved-lelked? Tudom, hogy a nagyobb mennyiséget csak családi övezetben lehet kivitelezni, amit az erkélyen megtermelsz, az frissen el is fogy. Nem gond. Menj ki a piacra és helyi árusoktól vásárolj akkor, mikor éppen szezonja van az adott terméknek vagy olcsóbban hozzá lehet jutni és ha magyar terméket választasz, támogatod a gazdaságot és a hazai termelőket is. A boltokban is a hazait keresd. Ezek ugyanis láttak Napsütést és nem import, üvegházban termesztett növények. Ráadásul szezonban sokkal olcsóbban hozzájutsz és ha elteszed nyáron télre, télen nem kell dupla áron megvenned.

Ez a bejegyzés folyamatosan frissülni fog, valószínűleg nem fog tartalmazni minden létező gyümölcsöt és zöldséget, de pár minta alapján már tudni fogjátok az elraktározás csínját - bínját. Nagyon sok virág is ehető, igyekszem ezeket is bemutatni nektek.

Soha ne szedd a megenni kívánt növényeket ipartelep, szeméttelep közelében.

Hogyan is lehet a zöldségeket és a gyümölcsöket eltenni télre?

Nos, több variáció is létezik:

1. fagyasztás

2. szárítás / aszalás

3. szörp készítés

4. befőzés

5. lekvár készítés

1. Fagyasztáskor az étel szerkezete károsodik, én mégis azt mondom, ez még mindig jobb, mintha egyáltalán nem ennénk zöldséget vagy gyümölcsöt. A teljesség igénye nélkül:

Fagyasztható zöldségek:  zöldborsó, spárga, zöld bab, kukorica, zeller, brokkoli, karfiol, paradicsom egészben, sárgarépa szeletelve, petrezselyem gyökér szeletelve, burgonya, édes burgonya, főzőtök minden része: a magját és a belsejét felhasználhatod húsleves készítéséhez, a tök többi részét reszeld le; cukkini reszelve, paprika egészben a magját eltávolítva. Zöld levelek: medvehagyma, petrezselyem zöld, vegeta levél, zeller zöld, bazsalikom, kapor.

Felhasználás: levesek, pörköltek, főételek ízesítésére, készítésére.

Fagyasztható gyümölcsök: málna,eper,szeder,ribizli, körte szeletelve, áfonya, őszibarack / sárgabarack félbe vágva mag nélkül,cseresznye magozva vagy magozatlanul, meggy magozva vagy magozatlanul, banán szeletelve, szilva félbe vágva mag nélkül.

Felhasználás: zabkásába, smoothie-ba, gyümölcs szószok, gyümölcs leves készítéséhez, süteményekbe, fagylalthoz.

Ugyanígy a kész ételeket is fagyaszthatod, ha többet főztél, kivéve a tejfölös dolgokat. Ha több rizst, kuszkuszt vagy kölest főztél, fagyaszd le és később használd fel rakott ételekbe, mint például rakott káposzta/ karfiol/ brokkoli.

2. Szárítás / Aszalás

Ebből mutatok pár alternatívát, igazság szerint szinte ugyanaz a séma. Ha egy félét elkészítesz ezekkel a módszerekkel, már a többi is menni fog. Szinte mindent lehet szárítani, képtelenség itt felsorolni, kísérletezzetek a nektek kedves növényekkel.

Én mindent üvegbe teszek, egyrészt tovább eláll a benne tárolt étel, másrészt a kevesebb műanyag felhasználásával a környezetet is óvom.

Alma:

Az almát megmostam, megtörölgettem, eltávolítottam a magházát és vékony szeletekre vágtam. Kiterítettem egy tepsiben úgy, hogy lehetőleg ne egymáson legyenek. Letakartam egy hálóval és kitettem a Napra. Pár órát hagytam így, néha megmozgattam a szeleteket, majd a sütőben 100 fokon szárítottam tovább. Ha rossz az idő, úgyis ez a megoldás marad, de azért jó, ha szív magába természetes Napenergiát is. A sütő ajtaját hagyd kissé nyitva. Amennyiben csak a sütőben szárítod, 6-8 órán keresztül eltart a folyamat. Miután kellőképpen kiszáradt, a tepsiben hagyd kihűlni, majd tedd csatos vagy dunsztos üvegbe. Magában chipsként vagy granolába, zabpehelybe téve növényi tejjel/ joghurttal kiváló.

Meggy / cseresznye / szilva/ sárgabarack / bodza bogyó / ribizli: Ugyanaz a menetrend, mint az almánál. Megmossuk, kimagozzuk, szűrőben lecsepegtetjük róla a vizet. Ha szükséges itasd fel a maradék folyadékot papírtörlővel. Granolához, zabpehelyhez, süteményekbe, smoothie-ba felhasználható vagy csak magában eszegetve.

Meggy:

 

Ribizli:

Menta:

A menta tipikusan az a növény, amit egyszer elültetsz és bokor számra terem. Szedj jó pár szállal, de a gyökerét ne húzd ki a földből. Ha nem nagyon sáros, akkor ne mosd meg vagy ha van tisztított vized akkor azzal. Amennyiben megmosod, itt is alaposan itasd fel a levelekről a vizet. A szárait gumizd össze, majd a száránál fogva akaszd fel. Olyan helyet válassz, amit nem süt direktben a Nap ( mert kifakítja ), szellős, árnyékos és nem éri az eső. Én bent szárítottam, egy ablak volt nyitva a helységben. 5 nap alatt megszáradt, akkor jó, ha a levelei már zizegnek és ropogósak. Ezután morzsold le egy újságpapírra és annak segítségével könnyen beleöntheted az üvegbe, amiben tárolni szeretnéd. Csinálhatod úgy is, hogy a morzsolás után még egy napig elől hagyod a levegőn és csak másnap teszed üvegekbe. Fontos, hogy sötét, száraz helyen tárold. Én vagy körberagasztom az üveget papírral vagy karton dobozba teszem, így védem őket a fény elől. Amikor fogy az üvegből, tegyél bele vattát. 

Felhasználása: hideg / meleg tea, limonádéba, smoothie-ba, süteményekbe, főételekbe.

Citromfű

Ugyanaz, mint a menta. Hagyhatunk belőle egész leveleket is és azokat forrázzuk majd le, mikor teát akarunk készíteni belőle, de morzsolhatjuk is. Ollóval vágd le, ne húzd ki a gyökerét, hogy újra nőhessen. A citromfű nyugtató hatású, stresszoldó, segíti az elalvást.

Vegeta levél:

Szintén az előzőek mintájára készül, azonban ezt nem morzsolom össze. Az egész levelek felhasználhatók később levesek, főételek ízesítésére. Száríthatunk bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot, petrezselyem zöldet, medvehagymát ( és még sok minden mást ) is, ezeket helyezzük tálcára, hálóval takarjuk le és így szárítsuk.

Csalán: 

A csalánnak rengetek pozitív élettani tulajdonsága van, például anyagcsere tisztító, vizelethajtó. Kúraszerű alkalmazása javasolt tavasszal és ősszel. Ilyenkor hat hétig fogyasztható, aztán ugyanennyi szünetet kell tartani a fogyasztásában. Arra figyeljünk, hogy kesztyűben szedjük le, különben lesznek nyugtalan perceink. Ugyanúgy szárítjuk, mint a citromfüvet vagy a mentát. Mikor megmosod, húzz fel egy gumikesztyűt, mire lecsepeg róla a víz, már nem is fog csípni, így felakaszthatod mindenféle védőeszköz nélkül is. A csalán felhasználása: az egész leveleket felöntjük hideg vízzel, teszünk bele citrom karikát, esetleg édesítőt és már ihatjuk is a finom szörpöt. Morzsolva vagy egészben leforrázva teát készíthetünk belőle. Morzsolva, petrezselyemmel keverve ízesíthetjük vele a rizst vagy a kölest, készíthetünk belőle levest vagy főzeléket.

Kamilla:

Vetésekben, utak mentén, vagy akár gyomos területeken találni kamillát. Figyelni kell, hogy ne keverjük össze a százszorszéppel. Szerencsére már vannak okos telefonra letölthető appok, melyek felismerik a virágokat, én a google lens nevűt használom. A kamilla szirma lefelé álló, a virágzata kúp alakú és az illata is segít a megtalálásában. A virágját szárítjuk, kétféle módon: vagy terítsük ki egy tálcára a szirmokat és levegős - árnyékos helyen szárítsuk háló alatt vagy ha szárastól szedtük le, akkor a száránál felakasztva. Ha szárastól szárítjuk, ne kössünk sok virágot össze, mert hajlamos befülledni. 6-7 nap alatt ki is szárad. 

Felhasználása: borogatásként, inhaláló szerként, gargalizálásra, teának használhatjuk és a fürdővízbe is beletehetjük.

Tea készítése: A virágokat leforrázzuk, majd 10 perc áztatás után leszűrjük. 1 csésze teához 1 teáskanálnyi virág szükséges.

Borogatás formájában a gyulladt szemeket, kötőhártyagyulladást kezelik a kamillával. Használhatjuk hajmosásra, főzete a bőrre is jótékony hatással van, érdemes hetente egyszer lemosni vele az arcunkat.

A kamillateát különösen érdemes kúraszerűen alkalmazni, ha sok stressz ér minket, mert tisztítja az elmét, nyugtatja az idegeket, segíti az elalvást.

Gomba:

A mosatlan ( de megtörölt ) gombát vékonyra szeleteljük, rácsra vagy tepsibe helyezzük, hálóval letakarjuk. Meleg jól szellőző helyen 2-3 nap alatt kiszárad. Időnként forgassunk rajta. Amikor kiszáradt tegyük üvegekbe. Ételeink ízesítésére használjuk. 1 évig is eláll. Porrá is őrölhető. Sütőben is száríthatjuk a már említett módon.

Paradicsom:

A paradicsomot hosszában kettévágjuk, kimagozzuk, enyhén megsózzuk, és vágott felületével lefelé rácsra helyezzük, lecsöpögtetjük. A sütőt 100 fokra állítjuk, és 10-12 óráig szárítjuk, amíg ráncos és bőrszerű nem lesz. 6 hónapig is eláll. Ha sütés előtt kitesszük a Napra, hálóval fedjük le.

 

Fokhagyma por/ Vöröshagyma por/ Újhagyma szárából készült por:

Mossuk meg, vágjuk apróbb darabokra és szárítsuk ropogósra. Darálóban őröljük meg és tegyük üvegbe.

Vöröshagyma: reszeljük le, így vékony szeleteket kapunk, amelyek gyorsan száradnak.

Fokhagyma:

Sárgarépa / petrezselyem gyökér / zeller:

Megmossuk, vékonyra szeljük és az előzőek alapján szárítjuk. mikor kihűlt, üvegbe tesszük.

Édesburgonya: 

Megmossuk, vékonyra szeljük és az előzőek alapján szárítjuk. mikor kihűlt, üvegbe tesszük. Készíthetünk belőle chipset is: vékonyra szelve kókuszolajban kisütjük vagy tepsiben kevés olajjal meglocsolva.

3. Szörp készítés

bodzacitromfű, menta, meggy, eper, málna, levendula, bodza bogyó- ezekből mind készíthetünk finom házi szörpöt, amit télen de jó is lesz megiszogatni. Csalánból, sőt még piros rózsából is készíthető. A friss csalán levelet vagy a rózsa szirmot ( a piros a legillatosabb ) engedd fel vízzel, ízesítsd citrommal, édesítővel és már fogyasztható is. Télre is tehetünk el citromsavval, édesítővel, kevés szalicillel.

Zöldségből például céklalé, sárgarépa lé készíthető vagy zöldség- gyümölcs mix pl. sárgarépa - alma.

4. Befőzés/ Kompót készítés

Ebben az esetben szükségünk lesz tartósítószerre, hogy ne forrjanak meg a zöldségeink / gyümölcseink.

Uborka, paradicsomlé, paprika káposztával töltve, alma paprika, gyöngyhagyma, spárga - ezeket mind ecetes lében tesszük el.

Körte, őszibarack, sárgabarack, meggy, cseresznye: édesítős szirupot főzünk és dunsztos üvegekbe tesszük. A körtéhez, sárgabarackhoz és az őszibarackhoz teszünk egy késhegynyi kénport, hogy megőrizzék a színűket. Édesség helyett nagyon jó alternatíva.

A szilvát eltehetjük ecetesen és édesen is. Ecetesen tészta ételek mellé szokás fogyasztani.

5. Lekvár

Van, az a mondás, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is, szóval a pálinka fajtákból még lehet ihletet meríteni. A lekvárokat el lehet tenni tartósítószer nélkül is, ilyenkor nagyon fontos, hogy minden használati eszköz jól el legyen mosva. Amennyiben biztosra akarsz menni, egy kávéskanál szalicilt kell tenni hozzá.

Eper, málna, cseresznye, meggy, sárgabarack, bodza, bodza bogyó ( ez önmagában nagyon édes, keverjük szilvával vagy almával ), szilva, szeder, ribizli. Keverhetünk többféle gyümölcsöt például a szeder málnával nagyon finom. Virágból a rózsa lekvárt ajánlom, de készíthetsz levendulából is.

Rózsa lekvár:

Dzsemként is eltehetjük, ekkor a gyümölcsöket ne daráljuk, hanem hagyjuk darabosra. Én meggyből készítettem.

Szívesen várom a ti ötleteiteket is!

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!


Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom: Használati feltételek

Kapcsolat

E-mail: info@tobbmintvegan.hu
Image