A vegeta készítése otthon is nagyon egyszerű feladat. Én sárgarépát, petrezselyem gyökeret, vöröshagymát, karalábét, zellert és vegeta levelet használtam, de lehet bele tenni paprikát, paradicsomot, petrezselyem zöldet is.
A mennyiségeket a képeken láthatjátok, természetesen télen is lehet utánpótlást készíteni, csak akkor a sütőben kell szárítani a zöldségeket. Minden zöldséget hámozzunk meg, reszeljünk vékonyra és ha meleg az idő hálóval letakarva tegyük ki napozni. Néha mozgassuk meg őket, nehogy leragadjanak. Ha sütőben csináljuk, akkor 100 fokon 6 - 8 órát szárítsuk úgy, hogy a sütő ajtó egy nagyon kicsit legyen nyitva. A vegeta leveleket kössük csokorba, lógassuk fel valahova és 2 -3 nap alatt szárítsuk le, majd adjuk a zöldségekhez a darálás előtt.
Miután kellőképpen megszárítottunk mindent, daráljuk le kávédarálón. Én előtte aprítóba is beletettem és még így kitettem egy napot száradni. A sütőben készültnél a darálékot hagyd még egy napig száradni vagy tálcán vagy egy dobozban, amire nem teszed rá a tetejét.
Én nem tettem hozzá sót, szerintem így jobban kijönnek az ízek.
Sárgarépa:

Petrezselyem gyökér:

Vegeta levél ( felakasztva leszárítani, majd a zöldségekhez morzsolni )

Zeller, karalábé, vöröshagyma:

A szárítás folyamata:

Aprítás után:

Kávédaráló után:

Kellemes időtöltést!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

