Mindig azt gondoltam, hogy a kovász készítése bonyolult és csak a nagymamák tudják igazán elkészíteni. Mikor jobban elkezdett érdekelni a téma, utána néztem a neten, mégis hogyan kell csinálni. Volt ott minden....ilyen meg olyan arány, a fel nem használt kovász kidobása és bonyolult megfogalmazások. Végül arra jutottam ( mint általában mindig ), hogy úgy csinálom, ahogy én jónak látom. A legfontosabb dolog, hogy szeresd a kovászodat. Hülyén hangzik, igaz? Hiszen az csak egy trutymó, mit érezhet a szeretetből vagy egyáltalán mit tudhat róla? Biztosan észrevetted a növényeiden is, ha törődsz velük, akkor szépen nyílnak, ha elhanyagolod őket, akkor elszáradnak. Ugyanez igaz minden élő organizmusra. A kovász is él, hiszen napról napra növekszik.
Én minden nap megdicsértem, amiért szépen hólyagosodik. Mivel szereti a meleget, többször kitettem napozni. Nagyon jót tesz neki a közvetlen napfény, sok energiát tud belőle szerezni. Még jobb, ha virág mellé tesszük, ezzel még plusz energiákat raktározhatunk a kovászunkban. Abból is tudhatjuk, hogy jól csináltunk mindent, hogy savanykás szaga kezd lenni.
Hogyan is készítsük?
Vegyünk egy nagyobb dunsztos üveget, amiben majd szépen tud fejlődni a kovászunk. Én többféle variációban is kipróbáltam, ezeket is megtalálod a cikkben. Ebbe az üvegbe teszek 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál vizet. A legjobb a szűrt csapvíz lenne, de használhatsz palackos vizet is. Ha nincs se palackos vized, se víz szűrőd, akkor a csapvizet hagyd állni egy pohárban legalább fél órát, mielőtt használnád.
Keverd össze a vizet és a lisztet az ujjaddal vagy egy műanyag kanállal. Ne használj fémet. Állagra nokedli tészta sűrűségűnek kell lennie. Amennyiben kicsit szárazabb és darabosabb, tegyél még hozzá annyi vizet, hogy megkapd a kívánt állagot. Én hálót teszek az üveg tetejére és befőttes gumival rögzítem. Használhatod az üveg tetejét is, de ne tedd rá teljesen, a kovásznak levegőznie kell. Azért is jobb a hálós megoldás, mert ha kiteszed a levegőre, nem mennek bele a bogarak.
Természetesen akkor is jó lesz, ha nem teszed ki. Nálam is volt, amelyiknél éppen esős, hűvös idő volt. Ilyenkor az a fontos, hogy kapjon a lakásban is elegendő fényt és ne legyen hűvös, huzatos helyen. Én szoktam alá tenni egy tálat, amire összehajtok egy konyharuhát és úgy teszem rá az üveget.
A lényeg úgyis a törődés.
4 napig elég etetni a kovászt. Tehát 4 napon keresztül minden nap ( én reggel munkába indulás előtt, hogy nappal már tudjon szépen fejlődni ) tedd hozzá a 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál vizet. A 4. napon le lehet dagasztani a kenyeret. Ehhez nem kell más, mint a liszt, amelyből a kenyerünket szeretnénk készíteni, egy teáskanál tiszta só, a kovász és annyi langyos víz, amennyivel formázható tésztát kapunk.
Mennyi kovász is kell pontosan?
Ha nem akarom tovább etetni, akkor beleteszem mindet az üvegből. Ez átlagban 20-25 dkg kovászt jelent. Az is előfordulhat, hogy éppen csak nem akarok 4 nap múlva újra kenyeret sütni. Ekkor hagyjunk az üvegben egy kis kovászt és tegyük be a hűtőbe. Mikor újra akarjuk használni, csak el kell kezdenünk etetni.
Mi van akkor, ha tovább akarom etetni a kovászt?
Hagyjunk keveset az üveg alján, majd kezdjük is el etetni, tehát tegyük hozzá a 3 evőkanál lisztet és a 3 evőkanál vizet.
Miután ledagasztjuk a kenyeret, tegyük meleg dunsztba ( nálam ez egy konyharuha a tálra, 2-3 asztal terítővel bebugyolálom a tálat és egy vastag plédbe is betekerem ). Hagyjuk minimum 12 órát kelni. Én hagytam 22 órát is, attól függően, mikor dagasztottam le és másnap, mikor volt időm megsütni.
180 fokra előmelegített sütőben 1,5-2 órát süssük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Tönkölyliszt + rozs kovász
- 80 dkg teljes kiőrlésű barna tönkölyliszt
- 20 dkg rozs kovász ( rozslisztből )
- 1 teáskanál só
- langyos víz
Az egy kilós kenyérhez ez 80/20 arány a megfelelő. Itt kimértem a kovászt, mert utána még etettem. Ez a kenyér nem gluténmentes, de ezzel a liszttel szépen megkel majd a tésztánk.







Gluténmentes zabliszt + rozs kovász
- 80 dkg gluténmentes zabliszt
- 225 gr rozs kovász
- 1 teáskanál só
- langyos víz
Itt beletettem az összes kovászomat, ami az üvegben volt. A zabliszt miatt nem fog olyan szépen megkelni a tésztánk, inkább tömörebb állagú kenyeret fogunk kapni. Mivel annyira nem is formázható, meg fog töredezni, de ízre nagyon finom. Még így sem gluténmentes a rozs miatt.

LoveDiet Gluténmentes barna kenyér liszt + rozs kovász
- 200 gr LoveDiet Gluténmentes barna kenyér liszt
- 300 gr gluténmentes zabliszt
- 300 gr rozs kovász
- 1 teáskanál só
- langyos víz
Itt beletettem az összes kovászomat, ami az üvegben volt. A zabliszt miatt nem fog olyan szépen megkelni a tésztánk, inkább tömörebb állagú kenyeret fogunk kapni. Számomra van egy mellék íze, de ez nem jelenti azt, hogy más ne szerethetné. Még így sem gluténmentes a rozs miatt.

Gluténmentes zabliszt + köles kovász
- 500 gr gluténmentes zabliszt
- 280 gr köles kovász
- 1 teáskanál só
- langyos víz
Ez a kenyér már gluténmentes, a héja nagyon finom ropogós, a belseje tömör. Így igazán laktató.



Köles liszt+ gluténmentes zab kovász
- 400 gr kölesliszt
- 220 gr gluténmentes zab kovász
- 50 gr lenmag liszt
- 1 teáskanál só
- langyos víz



Ehhez tettem egy kevés lenmaglisztet is, hogy jobban összefogja a többi alapanyagot.
Rengeteg variáció létezik, érdemes többféle lisztet kipróbálni.
Jó kísérletezgetést!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

