,,Sosem tudhatod, milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel, eredményük sem lesz.”

Blog

Meggy, - és sárgabarack lekvár cukormentesen, vegán módra

Meggy, - és sárgabarack lekvár cukormentesen, vegán módra

Érdemes a friss gyümölcsökből lekvárt főzni, így télen is élvezhetjük a nyári ízeket. Készülhet akár sárgabarack, cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, málna, eper, szeder, bodza, ringló szilva lekvár cukormentesen, tartósítószer nélkül. Keverhetjük is a különböző gyümölcsöket, például a szeder -  málna kombo nekem nagyon ízlik. Aztán ott van a rózsa lekvár, amit most készítettem először és hihetetlen számomra, hogy ebből a szép virágból még ízletes, ehető levár is készülhet.

Én már készítettem bodza, - és rózsa lekvárt idén, ezeket itt és itt megtaláljátok. Most pedig a meggy,- és a sárgabarack lekvár volt soron. Terveim szerint lesz még bodza bogyó és szilva lekvárom is. Érdekes, hogy az epret és a málnát imádom, de lekvárban nekem mégsem az igazi.

Később felhasználhatjuk a lekvárokat süteményekbe, kanalazhatjuk édesség helyett, megkenhetjük vele a reggeli kalácsunkat.

A meggy lekvár a következőképpen készült:

Hozzávalók:

- meggy

- 2 teáskanál pektin

- édesítő 4:1

- citromsav vagy citrom lé

- 1 kávéskanál szalicil ( opcionális )

Elkészítés:

A meggyet jó alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le róla a vizet. Magozzuk ki és ügyeljünk rá, hogy csak az egészséges darabok kerüljenek bele. Egy nagyobb fazékban tegyük fel főni, közben kevergessük. Én darabosan szerettem volna elrakni, így nem daráltam le, de természetesen le lehet a főzés előtt. Ízesítsd a citrom savval / lével és az édesítővel. Lassan főzve hagyd, hogy elfőljön a leve nagy része. Mikor már kezd összeesni, keverj ki két teáskanál pektint a meggy levével és öntsd hozzá. Ezután magas lángon főzd 5 percig. Nem fog egyszerre megsűrűsödni, tehát nyugodtan merd üvegekbe, pár percre fordítsd fejtetőre, majd tedd száraz dunsztba. A második napon már ki is veheted belőle és elteheted a végső helyére. Amennyiben szeretnél tartósítószert is tenni bele, úgy a főzés végén keverj bele egy kávéskanál szalicilt, amit előtte szintén keverj ki a meggy levével.

 

A végeredmény:

 

Sárgabarack lekvár:

- sárgabarack

- édesítő 4:1

- 2 teáskanál pektin

- szalicil ( opcionális )

Elkészítés:

A barackokat mossuk meg és csepegtessük le róluk a vizet. Magozzuk ki és aprítóban vagy turmixban pürésítsük. Amennyiben darabosra szeretnéd, vágd apróbb darabokra és úgy tedd fel főni. Főzzük 10 percig közepes lángon. Sűrűnek fog tűnni már az elején is, de meg kell főzni így is rendesen. Folyamatos keverést fog igényelni, így tervezzük a készítését. 10 perc főzés után ízesítsük édesítővel, ízlés szerint. Főzzük még további 5 percig, majd vegyünk ki a lekvárból és keverjük el vele a pektint. Adjuk a lekvárhoz és magas lángon főzzük még 5 percig. Merjük üvegekbe és ha szeretnénk, tegyünk mindegyik üveg tetejére egy késhegynyi szalicilt. Állítsuk fejre pár pillanatra az üvegeket, majd tegyük dunsztba. Két nap alatt kihűl és még sűrűsödik is magában.

Jó befőzést kívánok!

 

 

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!


Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom: Használati feltételek

Kapcsolat

E-mail: info@tobbmintvegan.hu
Image