
Soha még csak eszembe sem jutott eddig, hogy növényből, főleg rózsából készítsek lekvárt vagy szörpöt. Pedig, higgyétek el, megéri elkészíteni. Szörpöt én most nem csináltam, de a recept szinte ugyanaz, mint a citromfűnél.
A legjobb a piros rózsa szirma, mivel ez a legillatosabb. Nekem sajnos nem állt rendelkezésemre nagy mennyiség belőle, így tettem hozzá rózsaszín és fehér rózsát is. Azok a szirmok a legjobbak, amelyek már elnyíltak és pár napon belül már úgyis leesnének.
Az elkészítés nagyon egyszerű és gyorsan kivitelezhető.
Hozzávalók:
- sok - sok rózsaszirom
- 2 teáskanál citromsav
- 1 kávéskanál szalicil
- 1,5 citrom leve
- négyszeres édesítő ( eritrit- stevia keverék )
- 2 teáskanál pektin ( elhagyható )
Elkészítés:
A rózsaszirmokat jól mosd meg. Egy fazékban tedd fel főni, kb 2 dl vizet önts alá. Ennyi elég lesz, mivel a szirmok nagyon hamar a felére össze fognak esni illetve marad rajtuk víz a mosás után is. Mikor már elhalványult a színük és a mennyiség is kevesebb lett, vedd le a tűzhelyről. Egy aprítóba tedd a szirmokat, a szép színes levet öntsd egy bögrébe. Kevés színes vizet önts a levelekhez és így aprítsd össze. Használhatsz botmixert vagy turmix gépet is. Én azért nem öntöm az összes vizet hozzá, nehogy a végén túl folyós legyen az eredmény.
Miután ledaráltuk, tegyük újra fel a tűzhelyre. Én végül hozzáöntöttem az összes levét, pont elég volt. Tegyük hozzá a citrom levét, a citromsavat és az édesítőt. Pár percig főzzük így, majd adjuk hozzá az előre kikevert pektint. Nekem citrus pektin volt itthon, de alma pektinnel is működik. A pektint tegyük egy tálba és a lekvár levéből merjünk hozzá, így keverjük simára. Ugyanígy járjunk el a szalicillel is, de azt már csak akkor adjuk hozzá, mikor elkészült a lekvár.
Tehát, a citromsavval és az édesítővel állítsuk be a megfelelő ízt, majd jöhet a pektin és végül a szalicil. Ha nincs otthon citromod, akkor használj csak citromsavat. A pektintől nem azonnal sűrűsödik be a lekvár, így ne ijedj meg, ha a lekvár a főzés végeztével kicsit folyósabb a megszokottnál.
Merd üvegekbe és 10 percre állítsd fejtetőre. Ezután tedd meleg dunsztba és hagyd így kihűlni.
1. lépés: a szirmok mosása

2. lépés: kevés vízzel tegyük fel a szirmokat főni

3. lépés: pürésítsük a szirmokat

4. lépés: tegyük hozzá a citromlét, citromsavat, édesítőt, pektint és a szalicilt

5. lépés: gyönyörködjünk a lekvár csodaszép színében

Kellemes időtöltést!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

