
Néha nem tudjuk megspórolni a tojás állagot, kell valami kötőanyag, amely összetartja az ételünket. Szerencsére rengeteg lehetőség van arra, hogy ezt mind tojás mentesen elkészíthessük. Ez nem csak a tojás allergiásoknak, de a vegánoknak is igazán jó hír.
1. Lenmag: 1 evőkanál lenmag + 3 evőkanál víz = 1 tojás
Használhatsz őrölt lenmagot vagy lenmagpelyhet. A lenmagot keverd össze a vízzel és pár percig hagyd állni, hogy kocsonyás állagú legyen.
2. Chia mag: 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz = 1 tojás
Keverd össze a chia magot a vízzel és hagyd pár percig állni, hogy kocsonyás állagú legyen. Általában süteményekhez használom, de fasírthoz is megfelelő.
3. Almapüré: 60 gr almapüré = 1 tojás
Készíthetjük otthon ( babareszelőn reszelve ) vagy a gyorsabb megoldás a bolti változat ( itt figyeljünk, mert a legtöbb tartalmaz hozzáadott cukrot )
4. Zöldségpüré: 60 gr főtt zöldség pürésítve egy kevés főzőlével = 1 tojás
Zöldségek lehetnek: krumpli, sütőtök, édesburgonya, burgonya, répa, fehérrépa, paszternák…stb.
5. Banán: 1 banán = 1 tojás
Az érett banánt hámozd meg és villával pépesítsd.
6. Avokádó: 1 avokádó = 1 tojás
Ugyanúgy működik, mint a banán. Hámozd meg és pürésítsd villával. Itt is érettebb avokádót használjunk.
7. Növényi joghurt: 3 evőkanál = 1 tojás
Arra figyelj, hogy milyen sűrűségű a joghurt. A bolti általában folyékonyabb és így az ételünk túl nedves lehet, ha sokat teszünk bele. Én magamnak készítem. Receptet itt találsz.

8. Földimogyoróvaj: 3 evőkanál földimogyoróvaj = 1 tojás
Nagyon jól ragaszt. Amennyiben nem szereted, használj mandulavajat vagy kesudióvajat. Inkább édesebb süteményekbe használjuk az átütő íze miatt.
9. Mandulavaj: 3 evőkanál mandulavaj = 1 tojás
Nagyon jól ragaszt. Amennyiben nem szereted, használj földimogyoróvajat vagy kesudióvajat. Inkább édesebb süteményekbe használjuk az átütő íze miatt.
10. Kesudióvaj: 3 evőkanál kesudióvaj = 1 tojás
Nagyon jól ragaszt. Amennyiben nem szereted, használj földimogyoróvajat vagy mandulavajat. Inkább édesebb süteményekbe használjuk az átütő íze miatt.
10. Agar - Agar: 1 evőkanál agar- agar + 1 evőkanál víz = 1 tojás
Összekeverés után egyből használható. Tojás vagy zselatin helyettesítésére ideális pl. kocsonyánál , panna cottánál.
11. Pektin: 1 evőkanál pektin + 1 evőkanál víz = 1 tojás
Összekeverés után egyből használható. Ruganyosabb mint az agar-agar, ezért kevésbé kedvelt.
12. Útifűmaghéj: 1 evőkanál útifűmaghéj + 3 evőkanál víz = 1 tojás
Keverd össze az útifűmaghéjat a vízzel és hagyd pár percig állni, hogy kocsonyás állagú legyen. Őrölt változatot használj. Még panírozni is lehet vele.
13. Keményítők (burgonya, kukorica): 1 evőkanál kukoricakeményítő + 1-2 evőkanál víz = 1 tojás
Kekszekben, piskótákban a legjobb.
14. Szójafehérje izolátum: 1 evőkanál szójafehérje izolátum + 3 evőkanál hideg víz = 1 tojás
Összekeverés után egyből használható
15. Ecet és szódabikarbóna: 7 gramm szódabikarbóna + 15 gramm ecet = 1 tojás
Az almaecet a legnépszerűbb e tekintetben. Jól működik például torták és kenyerek esetén.

16. Szódabikarbóna: 1 teáskanál szódabikarbóna + 1 teáskanál ecet + 1 teáskanál víz = 1 tojás
Az ételek szerkezete habosabb, lazább lesz tőle. Ne keverjük össze, hanem a receptben szereplő száraz összetevőkhöz tegyük a szódabikarbónát. A vizet és az ecetet pedig a nedves összetevőkhöz.
17. Sütőpor: 1 teáskanál sütőpor + 1 teáskanál ecet + 1 teáskanál víz = 1 tojás
Az ételek szerkezete habosabb, lazább lesz tőle. Ne keverjük össze, hanem a receptben szereplő száraz összetevőkhöz tegyük a sütőport. A vizet és az ecetet pedig a nedves összetevőkhöz.
18. Semleges ízű olaj: 1 evőkanál olaj = 1 tojás
Például piskótába tegyünk minden tojás helyett egy evőkanál olajat. Itt kell használni mellé szódabikarbónát vagy sütőport, amit a száraz összetevőkkel keverünk el. Tegyünk hozzá citromlevet is, mely kölcsönhatásba lép a lazító anyaggal.
19. Tojás pótló porok : a csomagoláson szerepeltetik a receptet, általában 1,5 teáskanál por + 2 evőkanál víz = 1 tojás
20. Nyírgyökérliszt: 18 gr nyílgyökérliszt + 45 gr víz = 1 tojás
Magas keményítőtartalma miatt jól használható. Keverjük össze a vízzel.
21. Natur tofu: negyed csésze tofu = 1 tojás
Pépesítsük a tofut. Mivel íztelen, ezért sós és édes ételekben is használható, jó térfogatnövelő.
22. Veganéz: negyed csésze vegán majonéz = 1 tojás
Használhatunk bolti vagy házilag készített változatot is.
23. Csicseriborsó leve/ Aquafaba: A konzerv csicseriborsó / főzött csicseriborsó levét habbá lehet verni, mely helyettesíti a tojásfehérjét. Általában 3 evőkanál csicserilé helyettesít egy tojást, de ez függ attól, hogy mennyire nyálkás. Nem szabad, hogy túl sűrű legyen vagy túl nyúlós. Tűzhelyen melegítve sűríthető.

24. Csicseriborsóliszt: Használhatjuk fasírtokhoz kötőanyagként, vízzel elkeverve panírozáshoz vagy bundás kenyér készítéséhez.
Bundás kenyér: A liszthez tegyünk őrölt pirospaprikát, kurkumát, fekete sót és hígítsuk vízzel. A fekete só íze a kéntartalma miatt a tojáséra emlékeztet. Ebbe a masszába forgassuk a kenyereket és süssük ki.
25. Sárgaborsóliszt: Használhatjuk fasírtokhoz kötőanyagként vagy vízzel elkeverve panírozáshoz.

26. Fekete só: Kénes íze hasonlít a tojáséra.
27. Kurkuma: Nagyon szép színt ad az ételekhez, kevés is elég belőle. Ha növényi tejet és kurkumát összekeverjük, azzal megkenhetjük a sütemények tetejét.
28. Lekvár: Sütemények tetejét kenhetjük vele vagy kötőanyagként használhatjuk.
29. Főtt krumpli: Kötőanyagként használhatjuk pl krumplis tésztákba (szilvás gombóc, nudli, barátfüle). Tehetünk a kenyér tésztánkba, ezzel is lazítva azt.
30. Főtt rizs, kuszkusz: Pépesre főzve és botmixerrel krémesítve remek kötőanyag.
31. Víz: Házi tésztáknál sokszor a tojást simán vízzel helyettesíthetjük vagy a víz mennyiségének növelésével kiválthatjuk a tojást pl. nokedli.

32. Vegán tejföl: Szintén lazítja a tésztát, kötőanyagként is használható.

33. Tofu rántotta:
A tofut reszeljük le vagy villával pépesítsük. A kockázott vöröshagymát kevés olajon futtassuk meg, szórjuk meg kevés kurkumával ( a színe miatt ) és fekete sóval ( az íze miatt ). Himalája sóval ízesítsük még. Lehet tenni bele zöldséget is pl. paprika, paradicsom, újhagyma.
Láthatjátok, mennyi lehetőség van arra, hogy a régi szokásokat újakra cseréljük. Legyen annak akár egészségügyi vagy morális oka. Minden helyettesíthető vagy kedvünkre variálható. A legjobb benne, hogy soha nincs vége a kísérletezgetéseknek, de ami már egyszer bevált, az idővel ugyanúgy a szokásunkká válik, mint a tojás az elhagyása előtt.
- Bejelentkezés
- Regisztráció

