A körtét rendkívül sokféleképpen használhatjuk, mind sós, mind édes ételekhez. A galette egy francia omlós pite elnevezése. Nem más, mint egy omlós tészta fészek, legtöbbször gyümölcsökkel töltve, melynek a széleit felhajtjuk. Joghurt helyett tejfölt is tehetünk a tésztájába, ettől lesz könnyen formázható. Növényi tej helyett használhatunk sima vizet, bár szerintem a tej ad egy plusz ízt, amit kár lenne kihagyni belőle. Amennyiben nem akarunk sok kicsit készíteni, egy pite formába süssünk egy nagyot. Zöldségekkel, növényi kolbásszal, pörköltekkel is tölthető, viszont akkor a tésztája változik, hiszen ez a gyümölcsös változathoz illik. Hozok ilyen receptet is majd.
Hozzávalók:
- 100 gr kókuszliszt
- 200 gr gluténmentes zabliszt
- 1 teáskanál édesítő 4:1
- 1 citrom reszelt héja
- 100 gr szoba hőmérsékletű növényi margarin
- 1 dl kókusztej
- 5 evőkanál kókusz joghurt ( vagy növényi tejföl )
- 4 db körte
- 4 db alma
- őrölt fahéj
Elkészítés:
A gyümölcsökön és a fahéjon kívül mindent gyúrjunk össze. A növényi margarin legyen szoba hőmérsékletű, a kókusz joghurtot az Aldiban vettem, de készíthetsz otthon is növényit.
Egy puha tésztát kell, hogy kapjunk. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, ha szükséges adjunk még hozzá a zablisztből. Fánk szaggató használatával készítsünk belőle köröket, melyeknek a közepébe tegyük a gyümölcsöket és a széleket hajtsuk fel.

A gyümölcsöket hámozzuk meg, kockázzuk apróra, őrölt fahéjjal és édesítővel keverjük össze, így tegyük a tésztára.

Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 180 fokon egy órát. Tálaláskor hintsük meg porrá őrölt édesítővel.

Jó étvágyat!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

