Desszert/Snack

Desszert/Snack

Aranygaluska vanília sodóval ( vegán )

Aranygaluska vanília sodóval ( vegán )

Ez az étel is olyan, amit még soha nem készítettem. Egy barátnőm adta az ötletet és muszáj volt kipróbálnom. Természetesen bármilyen liszttel elkészíthető, én most teljeskiörlésű tönköly lisztet használtam. Dió kedvelőknek kötelező, én nem spóroltam vele, az biztos.

Hozzávalók:

- 500 gr teljes kiőrlésű barna tönköly liszt

- 1 db élesztő

- 3 dl kókusztej

- 1 kk édesítő 4:1

- 150 gr növényi margarin + 200 gr a rétegezéshez

- csipet só

Elkészítés:

A lisztet öntsük egy mélyebb tálba,amiben majd keleszteni fogunk. Tegyünk hozzá egy csipetnyi sót. A növényi tejet az édesítővel langyosítsuk meg és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjunk pár percet,amíg az élesztő felfut, majd öntsük a liszthez. Tegyük hozzá az olvasztott margarint is és gyúrjuk össze. Meleg helyen kelesszük egy órát.

Mikor letelt az egy óra, öntsük a tésztát lisztezett deszkára. Gyúrjuk át és vágjuk két egyforma darabra. Az egyiket tegyük félre, a másikat nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb 1-1,5 centisre. Nem baj, ha néhol vastagabb lesz, úgysem fog látszódni a végeredményen. Én a legnagyobb pogácsa szaggatóval szaggattam, de akár egy pohárral is megoldható. 

Olvasszunk fel 200 gr növényi margarint, ebbe mártjuk majd a pogácsákat. Kb. 5 teáskanál édesítőt daráljunk porrá és keverjük hozzá a dióhoz. Én ezután a diós keveréket ketté vettem, az egyik kell beleforgatni a pogácsákat, a másik fele pedig a rétegek közé.

Egy torta formát vajazzunk és lisztezzünk ki. Én itt rizslisztet használtam, de bármilyen liszt lehet.

Ezután a kiszaggatott pogácsákat beleforgatjuk az olvasztott margarinba , majd az édesítővel elkevert dióba. A pogácsákat egyesével lerakjuk egy sorba a tortaforma aljába. Mikor egy sor elkészül, megszórjuk a diós-édesítős keverékkel. Jöhet a következő sor. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy az összes pogácsánk.

180 fokra előmelegített sütőben egy órát sütjük, tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e.

Vanília sodó:

- 6 dl kókusztej

- 1 csomag vanília puding (Haas gluténmentes)

- 1 teáskanál édesítő

Elkészítés:

A kókusztej felét az édesítővel feltesszük forrni, a másik felét kikeverjük a puding porral. Mikor a tej forr, beleöntjük a pudingot és összefőzzük. Pár perc alatt el is készül, nem fog besűrűsödni, hiszen ezért készítettük több tejjel, hogy folyós maradjon.

Az Aranygaluskából evőkanál segítségével darabokat szelünk és meglocsoljuk a sodóval.

Jó étvágyat!

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!


Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom: Használati feltételek

Kapcsolat

E-mail: info@tobbmintvegan.hu
Image