Desszert/Snack

Desszert/Snack

Barátfüle / Lekváros derelye ( gluténmentes, vegán )

Barátfüle / Lekváros derelye ( gluténmentes, vegán )

Nagyon szeretem a lekváros ételeket, így örülök, hogy a lekvárt el lehet tenni édesítővel vagy akár anélkül is, akkor sem lesz semmi baja. Most tavaly készült szilvát és barackot használtam, ezeknek a receptjét a blogon megtaláljátok.

Hozzávalók:

- 2 csésze víz ( nálam 4 dl )

- 50 gr növényi margarin

- 1,5 csésze gluténmentes zabliszt

- fél csésze kókuszliszt

- 2 kávéskanál só

- 2 chia tojás ( 2 evőkanál őrölt chia mag + 6 evőkanál víz )

- gluténmentes kenyérmorzsa

- levkár

- édesítő 4:1

Elkészítés:

A két csésze vizet öntsük egy edénybe és tegyük fel melegedni. Egyből adjuk hozzá a margarint is. A zablisztet keverjük össze a kókuszliszttel és a sóval. Mikor elolvadt a margarin, keverjük hozzá a lisztet és addig ne vegyük le a tűzről, amíg olyan állagot nem kapunk, mint a dödölle. ( sűrű, nehezen keverhető, a liszt teljesen beszívja a vizet ).

Ezután öntsük jól lisztezett deszkára, kicsit nyújtsuk ki és hagyjuk langyosra hűlni.

Majd gyúrjuk hozzá a 2 chia tojást, amit előzőleg 10 percig állni hagytunk, hogy a magok felszívhassák a vizet. Gyúrjuk össze.

Vegyük ketté a tésztát.

Az egyiket nyújtsuk vékonyra és szaggassunk karikákat a derelye szaggatóval. A szaggatót néha lisztezzük meg és a tészta alatt is legyen mindig elég.

Fordítsuk meg a derelye szaggatót és tegyünk bele egyet a karikánkból, kevés lekvárt kanalazzunk rá, majd nyomjuk össze a szaggatót, de ne erősen, csak éppen érjenek össze a tészta szélek.

Tegyünk fel vizet és amíg forr készítsük el a darát. Ehhez egy serpenyőt felhevítünk, majd beleöntjük a gluténmentes kenyérmorzsát. Folyamatosan keverjük, amíg szép barna színt nem kap. Adjunk hozzá két kávéskanál édesítőt is, majd öntsük a darát egy tepsibe.

A lobogó vízbe tegyünk pár darab derelyét. Várjuk meg, amíg feljönnek a víz tetejére, hagyjuk még 2 - 3 percet főni, majd szűrőkanál segítségével egyből a tepsibe merjük, majd óvatosan forgassuk bele a morzsába.

 

Megszórhatjuk porrá őrölt édesítővel, amibe keverhetünk őrölt fahéjat is.

Kínálhatunk mellé még pluszban lekvárt is az édesszájúaknak.

 

 Jó étvágyat!

 

 

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!


Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom: Használati feltételek

Kapcsolat

E-mail: info@tobbmintvegan.hu
Image