Életem első fánkjai. Mindenki, akinek elmeséltem, hogy tojás nélkül fogok fánkot sütni, minimum szánakozó pillantással adta a tudtomra, hogy úgysem fog sikerülni. Hiszen abba KELL a tojás. Én emiatt egy percig sem aggódtam. Attól, hogy valamit megszoktunk egy bizonyos módon, nem jelenti azt, hogy másképpen nem lehet. Ezért ne hagyjátok magatokat lebeszélni a kísérletezgetésekről. Ezek a fánkok nem csak szépek, hanem finomak is lettek. És az illatuk...imádom. "Szalagjuk" nem lett, mivel a liszt miatt a tészta is sötétebb. Viszont lágy és levegős, nem tömör az állaga. Most már csak vissza kell fognom magam, különbön kipukkadásig enném.
Készítettem glutén, - és élesztőmentes változatot is, ezt is megtaláljátok ebben a bejegyzésben, csak görgessetek lejjebb.
Hozzávalók ( 13 darabhoz ) :
- 500 gr teljes kiőrlésű barna tönkölyliszt
- 1 csomag gluténmentes porélesztő
- 10 gr édesítő 4:1 erősségű
- 300 ml növényi tej ( rizs )
- 50 gr növényi margarin
- csipetnyi só
- 1 kupaknyi sütőrum
- 1 liter hidegen sajtolt napraforgó olaj a sütéshez vagy kókuszolaj
Elkészítés:
A növényi tejet az édesítővel meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne a porélesztőt. A lisztet egy tálba öntjük és hozzáadunk egy csipetnyi sót. Ezután hozzáadjuk az olvasztott margarint, egy kupaknyi sütőrumot és fokozatosan adagoljuk az élesztős tejet. Amennyiben nem elég a folyadék, melegítsünk még tejet egy kevés édesítővel. A sütőrum azért kell, hogy a tészta ne szívja magába az olajat.
Összegyúrjuk, majd meleg helyen egy órát kelesztjük. Én teszek a tálra egy konyharuhát, letakarom egy asztalterítővel és az egészet bebugyolálom egy vastag plédbe.
Mikor megkelt a tészta, akkor öntsük jól lisztezett deszkára. Átgyúrjuk és 1 - 1,5 centi vastagra sodorjuk. Vékonyabb ne legyen, mert lapos lesz a fánk. Ezután fánk szaggatóval karikákat szaggatunk a tésztából. Ha nincs ilyen szaggatónk, akkor megfelel a célra a pogácsa szaggató vagy egy pohár is. Arra figyeljünk, hogy ne legyen huzat a helyiségben, ahol a tésztával dolgozunk.



Egy terítőt lisztezzünk meg és tegyük rá a kiszaggatott tésztákat. Ezután terítsük le egy másik terítővel és hagyjuk még 25 percet kelni.


Egy liter olajat öntsünk egy lábosba. Nem kell túl nagy, mert akkor nem lesz mélysége az olajnak és nem sülnek meg a fánkok rendesen. Amíg melegítjük az olajat, addig használhatunk nagy lángot. Akkor érte el a megfelelő hőfokot, mikor egy csipetnyi lisztet beledobva az elkezd sistergős hangot adni. Ezután kicsit vegyük lejjebb a lángot és sütés közben ne állítgassuk már. Vegyünk fel egy tészta pogácsát és a hüvelyk ujjunkkal nyomjunk bele egy lyukat. Ügyeljünk rá, hogy csak a tészta közepéig, ne nyomjuk át az egész tésztát. Ezután a lyukas felével lefelé tegyük bele az olajba, majd tegyünk rá fedőt. Akkora edényünk legyen, hogy 3-4 fánk férjen el benne. 1-2 perc elég az egyik oldalnak, ezután vegyük le a fedőt és fordítsuk meg a fánkot. Itt már nem kell fedő alatt sütni.
Egy tálcára tegyünk papírtörlőt és a lyukas felével lefelé tegyük rá a fánkot, hogy lecsöpögtessük az olajat. Mikor a fánkok kihűltek, tegyünk a lyukakba lekvárt és szitáljunk rá porrá őrölt édesítőt. Én a tavalyi, édesítővel főzött baracklekvárral tálaltam.


Gluténmentes változat:
Nem sok gluténmentes liszt van, amelyikben nem szerepelnek különféle adalékanyagok, de szerencsére a Bake Free lángos, - és fánk lisztje ezek közé tartozik. Az is igaz, hogy nem olcsó, de néha azt hiszem beleférhet a költségvetésbe. Ebből a mennyiségből 7 db lett, hiszen kell, hogy legyen vastagsága. Én így készítettem:
- 300 gr Bake Free lángos, - fánk liszt
- 300 gr meleg víz
- 35 gr édesítő 4:1
- 1 liter hidegen sajtolt napraforgó olaj a sütéshez vagy kókuszolaj
Nincs sok dolgunk, csupán össze kell keverni a hozzávalókat és hagyni 5 percet kelni. Ehhez a keverőtál tetejére tegyünk egy terítőt, ez bőven elég. Majd nyújtsuk ki 1 - 1,5 centi vastagra, szaggassuk ki fánk szaggatóval és a sütésig helyezzük lisztezett terítőre. Forrósítsuk fel az olajat. Mielőtt beletennénk a fánkokat, mindegyik közepébe nyomjunk az ujjunkkal egy lyukat és ezzel lefelé tegyük bele az olajba a tésztát. Fedő alatt süssük 1-2 percet, majd fordítsuk meg és ekkor már ne tegyük rá a fedőt. Papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat, majd szórjuk meg porrá őrölt édesítővel. Íme, így fognak kinézni a fánkok:

Házi lekvárral kínáljuk, amihez a blogon találhattok ötleteket.
Jó étvágyat!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

