Desszert/Snack

Desszert/Snack

Mindenmentes vegán fagylalt készítése

Mindenmentes vegán fagylalt készítése

Az otthon készült fagyit szinte büntetlenül eheted és mindig másképp készítheted el. Sajnos, a legtöbb fagylalt, amit kapni lehet még távolról sem látott gyümölcsöt. Porokból és különböző ízfokozókból állítják elő őket. Ahol kapni igazi, gyümölcsből készítettet, azok általában cukrosak. Azért a gyümölcsből készültet emeltem ki, mert a tej alapú fagylalt kínálatban én még nem találkoztam vegán változattal. A boltokban kapható jégkrémeknek pedig elég csak megnézni az összetevőit, hogy rájöjjünk, itt is az a legjobb, amit magunk készítünk el.

Tehát egyszerűbb és a mai árak mellett olcsóbb is, ha otthon készíted. Nem csak tudni fogod, hogy mit tartalmaz, hanem akár minden nap másféle ízt kanalazhatsz. Amennyiben vizes alapú fagyit szeretnél, vizet adj a gyümölcshöz; ha például csoki vagy kókusz fagyit készítesz, akkor növényi tejet vagy kókusz krémet. A gyümölcsös fagylaltok készülhetnek növényi joghurttal is.

Bármilyen gyümölcsöt használhatsz. Ha fagyasztottal készíted, akkor már egyből eheted is; az idény gyümölcsökből készült valamennyire hideg lesz a fagyasztott banántól, de én azt még betenném a fagyasztóba egy kis időre.

Nekem mindig van a fagyasztóban banán felkarikázva, ezzel sűrítem és édesítem is egyben a fagyit. Csak meg kell hámozni a banánt, kb 2 centis darabokra vágni és egy dobozban vagy zacskóban bedobni a mélyhűtőbe. 

A banán természetes édesítő, ezen felül energetizál. Edzés előtt fél-egy órával egyél meg egyet és meglátod a teljesítményed növekedni fog. Ez hogyan lehetséges? Három természetes cukrot tartalmaz: fruktózt, szacharózt és glükózt, amik segítik az energia növelését. Ezen kívül kiváló magnézium, kálium, B12 és B6 vitaminforrás, rost tartalmának köszönhetően szabályozza az emésztőrendszert.

Hozzávalók:

Erdei gyümölcsös fagylalt:

- 330 gr fagyasztott erdei gyümölcs

- pár karika fagyasztott banán

- 250 ml víz

- 2 teáskanál édesítő 4:1 (elhagyható)

Elkészítés: 

Először 2 - 3 karika banánt használjunk és az erdei gyümölcsökkel együtt bedobáljuk a turmix gépbe. Csak nagyon kevés vizet teszünk hozzá. Többször átkevergetjük és a vizet is úgy adagoljuk, hogy krémes állagot kapjunk. Amennyiben úgy látod, hogy nem elég krémes vagy nem érzed elég édesnek, tegyél még bele a banán karikákból vagy az édesítőből. A fagyasztott banán miatt fogyaszthatjuk is, de érdemes pár órára még betenni a fagyasztóba. A vizes fagylaltok a sorbet jellegűek, igazán gyümölcsös ízűek.

Ilyen az állaga, ha egyből fogyasztjuk:

Tetejére szórhatunk még a maradék gyümölcsből, tehetünk rá szeletelt mandulát vagy chia magot.

Csokoládé fagylalt:

- 1 db fagyasztott szeletelt banán

- 4 teáskanál cukrozatlan kakaópor ( holland )

- 100 ml növényi tej ( nálam rizstej )

- 4 kocka cukormentes étcsokoládé ( elhagyható )

Elkészítés:

Ugyanúgy készítjük, mint az előzőt, csak itt a tejet adagoljuk hozzá. Ha csupacsokisat szeretnél, tördelj bele cukormentes étcsokoládé darabokat és turmixold hozzá ( vagy a végén keverd hozzá, így benne maradnak a darabok ). Kókusz krémmel is készülhet, akkor csokis - kókuszos ízvilágot kapunk. Tedd fagyasztóba egy órára.

Kókusz fagylalt:

- 6 evőkanál kókusz reszelék

- pár karika fagyasztott banán

- 200 ml kókusz krém

- 1 kávéskanál vanília aroma

- cukormentes étcsokoládé ( elhagyható )

Elkészítés:

Mindent turmixolunk, a kókuszkrémet apránként adagoljuk hozzá. Kevés vanília aromával ízesíthetünk még rajta. Mikor elkészült, tördelhetünk bele cukormentes étcsokoládét, úgy is nagyon finom. Tedd fagyasztóba pár órára.

Dió fagylalt:

- 200 ml kókuszkrém

- 10 evőkanál darált dió

- pár karika fagyasztott banán

- egész dió

Elkészítés:

A kókuszkrémet beleöntjük a turmixba, hozzáadjuk a darált diót és a banán karikákat, pépesítjük. Teszünk bele egész dió darabokat, jól elkeverjük és fagyasztóba tesszük.

Joghurtos - málna fagylalt:

- saját készítésű növényi joghurt

- pár szem málna

- kevés édesítő 4:1

Elkészítés:

Turrmixoljunk mindent össze és mehet is a fagyasztóba. Ha a joghurtot szeretnéd dominánsabbnak, akkor egy kevés gyümölcsöt villával törj össze és úgy keverd a joghurthoz, ne turmixold.

Én azt javaslom ha frissen akarjátok kínálni bármelyik fagylaltot, akkor is egy órára legalább tegyétek a fagyasztóba. Amennyiben már napokkal korábban elkészítettétek, akkor viszont legalább ennyi idővel a tálalás előtt vegyétek ki a hűtőből, hogy kellőképpen felolvadhasson. 

Variáljátok a gyümölcsöket és a felhasznált alapanyagokat, így sosem fogjátok megunni az otthoni fagylalt készítést.

Jó kísérletezgetést! 

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!


Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom: Használati feltételek

Kapcsolat

E-mail: info@tobbmintvegan.hu
Image