Desszert/Snack

Desszert/Snack

Sport szelet ( gluténmentes, vegán )

Sport szelet ( gluténmentes, vegán )

Érdekes módon a bolti Sport szelet sosem volt a kedvencem, de az otthon elkészíthető verziót annál jobban szeretem. Ehhez a recepthez zabkekszet készítek és darált keksz helyett ezt teszem bele. Így biztosan olyan alapanyagok kerülnek felhasználásra, amelyek beleférnek az elképzeléseimbe. A gluténmentes kekszekkel az a baj, hogy a legtöbb tartalmaz tojás vagy tej származékot és cukrot.

Hozzávalók:

 Zabkeksz:

- 220 gr gluténmentes zabpehelyliszt vagy darált zabpehely

- 1 csomag gluténmentes sütőpor

- 80 gr növényi margarin 

- 1 teáskanál 4:1 édesítő 

- 1 dl kókusztej ( vagy rizstej )

Elkészítés:

Először a száraz összetevőket keverjük össze, majd hozzágyúrjuk a szoba hőmérsékletű növényi margarint, a növényi tejet pedig apránként adagoljuk hozzá, nehogy a végén túl folyós legyen a masszánk. Összegyúrjuk, majd a tésztából csipkedve golyókat formálunk. Nem kell, hogy egyformák legyenek, hiszen úgyis összetörjük őket, de ne formázd túl nagyra, hogy könnyebben megsüljenek. Sütőpapírral bélelt tepsiben 160 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

 

Sport szelet összetevői: 

 - 170 gr növényi margarin

- 2 dl kókusztej ( vagy rizstej )

- 4 teáskanál édesítő 4:1 

- 305 gr házi gluténmentes zabkeksz ( ennyi lett az elkészített kekszből )

- 2,5 evőkanál natúr kakaópor

- sütőrum vagy rum aroma

- 2,5 teáskanál porrá őrölt édesítő

- 200 gr étcsokoládé a tetejére ( 100 gr is elegendő, ha nem vastag réteget akarsz ) pl. Wawel cukormentes

Elkészítés:

Az elkészült zabkekszet törd össze. Kézzel is morzsolhatod vagy konyharuhába teszed és például egy kés életlen felével összeaprítod.

A növényi margarint, a kókusztejet és az édesítőt főzd össze. Csak annyira, amíg a margarin fel nem olvad. Vedd le a tűzhelyről és keverd hozzá a kekszet, a kakaót és a rumot. Az aromából kevesebb kell, de ha sütő rumod van csak otthon, azzal is jó lesz. Miután elérted a kívánt ízt, simítsd a masszát egy tepsibe vagy abba az edénybe, amelyikben majd beteszed a hűtőbe. 

A csokit vízgőz felett olvaszd fel és öntsd rá a masszára. Én vastagabb réteget tettem rá, ezért is tört meg kicsit. Ha éppen csak az íze miatt akarsz rá tenni, akkor elég egy tábla is, vékonyan eloszlatva ( 100 gr ). Ezután mehet a hűtőbe, majd pár óra múlva szeletelhető is.

 Jó étvágyat!

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!


Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom: Használati feltételek

Kapcsolat

E-mail: info@tobbmintvegan.hu
Image