Desszert/Snack

Desszert/Snack

Szilvás morzsa süti ( gluténmentes, vegán )

Szilvás morzsa süti ( gluténmentes, vegán )

Érik a szilva és vétek lett volna nem sütni egy isteni szilvás sütit belőle. Most nem pitét, hanem morzsa sütit készítettem, melynek az alapja és a morzsája hasonló recept alapján készült, de mégis eltér egymástól. Amennyiben nem szeretnél kétféle tésztát készíteni, úgy elég csak az alapot elkészíteni és ebből rámorzsolni a tetejére. A kókuszvirág cukrot ajándékba kaptam és mivel jól lehet vele karamellizálni, ezért használtam ezt a szilvához és ha már kéznél volt, ebből került a tésztába is. Friss szilva helyett használhatsz szilva lekvárt is, ennek receptjét itt megtalálod. 

Hozzávalók

Alap:

- 210 gr gluténmentes zabliszt

- 100 gr kókuszliszt

- 300 ml növényi tej ( nálam most zab )

- 90 gr növényi margarin 

- 5 gr kókuszvirág cukor ( vagy más édesítő )

Elkészítés:

Gyúrjuk össze a liszteket az édesítővel és a szoba hőmérsékletű növényi margarinnal, majd adagoljuk hozzá a növényi tejet. Kaptam zabtejet, így azt használtam hozzá, de kókusz, - vagy rizstejjel is tökéletes lesz. Ezután egy lisztezett, margarinozott tepsibe egyenletesen nyomkodjuk bele a tésztát.

Szilva réteg:

- kb 30 db szilva ( használhatunk cukormentes szilva lekvárt is )

- kókuszvirág cukor

- őrölt fahéj

Elkészítés:

A szilvákat mossuk meg, majd magozzuk ki és daraboljuk fel. Egy edényben tegyük fel főni, folyamatosan kevergessük és öntsünk alá kb 1 dl vizet, nehogy leégjen. A kevergetést ne hagyjuk abba, közben édesítsük a kókuszvirág cukorral és a fahéjjal. Addig főzzük, míg folyósabb állagot nem kapunk. Aki nem szereti darabosan, rá is turmixolhat a végén. Merjük rá a szilvát az alap tésztánkra. Ha lekvárt használunk, kenjük el egyenletesen a tésztán.

 Morzsa a tetejére:

- 120 gr gluténmentes zabpehely

- 25 gr gluténmentes zabliszt

- 10 gr kókuszliszt

- 5 gr kókuszvirág cukor

- 40 gr növényi margarin 

- 50 ml növényi tej ( nálam most zab )

Elkészítés:

Itt is keverjük össze a liszteket a kókuszvirág cukorral és a növényi margarinnal, majd adagoljuk hozzá a növényi tejet. Gyúrjuk össze a tésztát, majd morzsoljuk szét. Nem baj, ha kisebb - nagyobb darabok lesznek benne. Szórjuk rá a szilvára, 180 fokra előmelegített sütőben süssük addig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Nálam 50 perc alatt sült meg.

Sütés előtt: 

Sütés után:

Várjuk meg, amíg kihűl a tepsiben és szeletelhetjük is.

Az elkészült Nap érlelte szilvás morzsa süti,  porrá őrölt édesítővel meghintve:

Jó étvágyat!

 

 

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!


Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom: Használati feltételek

Kapcsolat

E-mail: info@tobbmintvegan.hu
Image