Desszert/Snack

Desszert/Snack

Vegán keksztekercs/ kókusztekercs ( gluténmentes )

Vegán keksztekercs/ kókusztekercs ( gluténmentes )

Mivel imádom a kókuszt, ezért ez az egyik kedvenc süteményem. Azt gondoltam, hogy  a hagyományos verzión kívül nehéz lenne megcsinálni, nem állna össze a tészta, de tévedtem. Én kihagytam a kávét, mivel nem tartom egészségesnek, még a koffein menteset sem. Amennyiben mégis szeretnél, használj cikória kávét. Gluténmentes kekszet lehetne hozzá tenni, de a bolti cukros, idő hiányában pedig simán kihagyható. Persze, készíthetsz kekszet, a desszertek között találsz receptet hozzá. Higgyétek el, ízre teljesen olyan, mint az eredeti. Én a töltelékkel sosem spórolok, de azért próbáljuk meg visszafogni magunkat, hiszen fel is kell tekerni a tésztát.

Hozzávalók 2 szálhoz:

A tésztához:

- 250 gr gluténmentes zabpehelyliszt

- 2 evőkanál natúr kakaópor

- 3 dl kókusztej

- por állagú édesítő 

- cukormentes sárgabarack lekvár

- rum aroma

- kókuszreszelék a nyújtáshoz

A krémhez:

- 200 gr szoba hőmérsékletű növényi margarin 

- 1 csapott evőkanál por állagú édesítő

- 60 gr kókuszreszelék

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit keverjük össze. Én mindig a száraz összetevőkkel kezdem, így a folyékonyak mennyiségét már tudom variálni. Amennyiben túl sűrűre sikerül a tészta, akkor tegyünk még bele kókusztejet, ha túl lágyra, akkor zabpehelylisztet. Az édesítőt daráljuk le, hogy por állagú legyen. Én 4:1-ben édesítőt használok, így nem teszek bele sokat. A lekvárt aszerint adagolom, hogy mennyit vesz fel a tészta. A rum aromát pedig, hogy mennyire szeretném érezni az ízét. Az aroma nagyon tömény, kevesebb kell belőle, mint az üveges sütő rumból. Miután elértük a kívánt állagot, tegyük hűtőbe. Nem kell megijedni, ha kicsit folyósabb marad dermesztés után, akkor még lehet tenni hozzá kakaóport vagy zabpehelylisztet. Arra vigyázzunk, hogy túl keményre se készítsük, mert akkor eltörik feltekerés közben.

Amíg a tésztánk ízei szépen összeérnek, addig álljunk neki a  krémnek. A szoba hőmérsékletű növényi margarint, a porrá darált édesítőt és a kókuszreszeléket kézi mixerrel keverjük kissé habosra. 

Egy tálcára tegyünk folpackot és szórjunk rá egy kis kókuszreszeléket. A tésztát szemre osszuk ketté és a tészta felét tegyük a fóliára és egyengessük el. Ragadni fog, de ne aggódj a végén fel fogod tudni tekerni. Használj spatulát vagy sütemény lapátot. 

Amikor megvan a nagyjából téglalap formád, akkor kend rá a krém felét a tésztára.

Ezután a fólia segítségével tekerd fel. A fóliára ezután már nem is lesz szükség. Egy másik tálcára teríts alufóliát, szórj rá kókuszreszeléket és emeld át a tekercset rá. Szórd meg jól mindenhol kókusszal , folpackal takard le, hogy ne száradjon ki a hűtőben. Ugyanígy készítsd el a másik tekercset és tedd hűtőbe. 

Akár pár óra múlva is fogyasztható, de érdemes egy napot hagyni, az ízek is jobban össze érnek és szeletelni is szebben és könnyebben lehet majd.

Jó étvágyat!

 

 

Hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak!


Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom: Használati feltételek

Kapcsolat

E-mail: info@tobbmintvegan.hu
Image