Említettem már, hogy mennyire szerettem régen a túróból készült ételeket. Így, ez alól természetesen a túrógombóc sem volt kivétel. Ez a kölesből készült változat szinte megszólalásig hasonlít az eredeti ízére.
Hozzávalók:
- 1 csésze köles ( 3 dl )
- 1 doboz kókusztejszín
- növényi tej
- 2 teáskanál édesítő 4:1
- 1 citrom héja és leve
- 2 kávéskanál fahéj
- 2 evőkanál rizsdara
- 1 evőkanál kókuszolaj
- gluténmentes kenyérmorzsa/zsemlemorzsa
Elkészítés:
A kölest másfélszeres tejben főzzük, így egy csésze ( 3 decis ) kölest felöntünk 1,5 csésze növényi tejjel ( nálam rizstej ). Lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a tej elfő, de a köles még ragacsos. Hagyjuk kihűlni, majd beleöntjük a kókusztejszínt. Botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk az édesítőt, a fahéjat, egy citrom reszelt héját és levét, az olvasztott kókuszolajat és a rizsdarát. Amennyiben lazítani kell a masszán, önts hozzá még a növényi tejből. Pár percre ismét tegyük félre, amíg a morzsát megpirítjuk. Ehhez egy serpenyőt melegítsünk fel, majd öntsük bele a morzsát. Folyamatosan kevergetve barnítsuk meg. A masszából formázzunk golyókat, forgassuk bele a morzsába.
Édesítőt daráljunk porrá és keverjük össze fahéjjal, ezzel szórjuk meg a gombócokat.
Tálalhatjuk gyümölcs szósszal, cukormentes lekvárral, növényi joghurttal vagy növényi tejföllel is. Tehetünk a közepébe gyümölcsöt is, például epret.




Jó étvágyat!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

