A főzőtökből nagyon sokféle finom étel készíthető, így gondoltam, fasírtként is meg fogja állni a helyét. Nem csalódtam. Csőben sült burgonyával készítettem, mely a tejszín miatt sütés közben nem száradt ki, mégsem úszik a lében. A paradicsom saláta pedig régi kedvencem, friss paradicsomból isteni.
Hozzávalók:
- fél főzőtök
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- só
- sómentes vegeta
- őrölt bors
- majoranna
- őrölt kömény
- kapor
- 5 evőkanál lenmag liszt
Elkészítés:
A tököt hámozzuk meg és magozzuk ki. A héját és a magokat fagyasszuk le és később jó lesz hamis húsleves készítéséhez. Én most csak a fél tököt használtam fel. Ezt lereszeltem és besóztam, majd pár percig állni hagytam. Ezután alaposan kinyomkodtam a levét, majd összekevertem az apróra vágott hagymákkal, fűszerekkel és a liszttel. A kapor elhagyható, de a tökhöz nagyon jól illik és frissen vágtam bele. Télre szoktam elrakni a fagyasztóba vágottan, amikor így használom, megvárom, míg felolvad és utána teszem a fasírthoz.

Gluténmentes kenyérmorzsába szerettem volna forgatni, de elfogyott, így gluténmentes panírmorzsát használtam. Golyókat formáztam belőle, sütőpapíros tepsire tettem, majd 180 fokon egy óra alatt megsütöttem.

Csőben sült burgonyai:
- 3 db burgonya
- 2 dl rizstejszín
- 1 kávéskanál cayenne bors
- 1 kávéskanál fokhagyma por
- fél kávéskanál só
- 1 kávéskanál sómentes vegeta
- növényi sajt a tetejére ( elhagyható )
Elkészítés:
A burgonyákat hámozzuk meg, majd karikázzuk kb 2 centis darabokra. Én most főtt krumplit használtam, de nyerssel is elkészíthető. Egy kivajazott tepsibe fektessük a burgonyákat úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Egy tálban keverjük össze a fűszereket és szórjuk rá a krumplira. A rizstejszínt is öntsük ki egy tálba, keverjük át és egyenletesen oszlassuk el a burgonyákon. Reszeljünk rá növényi sajtot és 180 fokon süssük meg 35 - 40 perc alatt.
A burgonya kellően szaftos marad sütés után és a cayenne borstól kap egy kellemesen csípős utóízt is.

Paradicsom saláta:
- 2 - 3 db közepes paradicsom vagy 5 - 6 db koktél paradicsom
- 1 kisebb fej lila hagyma
- 2 evőkanál 10 %-os ecet
- 4 kávéskanál édesítő 4:1
- 4 evőkanál víz
Elkészítés:
A paradicsomokat karikázzuk fel és a lila hagymát is szeljük vékonyra. Adjuk hozzá a többi összetevőt, keverjük el jól, majd hagyjuk állni egy keveset, hogy összeérjenek az ízek.

Már tálalható is.

Jó étvágyat!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

