Sabjit rengetegféle változatban lehet készíteni, én is fogok még hozni ilyen recepteket. Mi is az a Sabji ( szabdzsi ) ? Szabdzsi zöldégfélét jelent Indiában, lehet lédús, száraz, paradicsomos, joghurtos, csípős vagy savanyú.
Hozzávalók:
- 2 kisebb cukkini
- 2 kisebb sárgarépa
- 1 paprika
- 1 kisebb fej karfiol
- kurkuma
- garam masala
- római kömény
- só
- sómentes vegeta
- 2 dl rizstejszín
- citromlé
- kókuszolaj
Elkészítés:
A karfiolt főzzük elő, szedjük rózsáira és sós, vegetás vízben puhítsuk meg, de ne teljesen puhára. A cukkinit és a sárgarépát hámozzuk meg és a paprikával együtt kockázzuk. Kevés kókuszolajon tegyük fel az összes zöldséget ( a leszűrt karfiolt is ), mindig csak annyi vizet tegyünk alá, hogy ne égjen le. Fűszerezzük. Mikor már puha az összes zöldség, adjuk hozzá a pár csepp citromlével kikevert rizstejszínt. Ne hagyjunk neki hosszú levet, de ne is legyen száraz.

Rizs:
Jázmin rizst használok, de bármilyennel elkészítheted. Egy csésze (kb 3 dl) rizst beleteszek egy olyan edénybe, amit később be tudok tenni a sütőbe. Egy másik edénybe ugyanezzel a csészével kimérek dupla annyi vizet, mint a rizs volt. Ebbe a vízbe teszek egy közepes hámozott vöröshagymát egyben, 3-4 gerezd hámozott fokhagymát szintén egyben, 4-5 babérlevelet, sót, sómentes vegetát. Felforralom.
Mikor a víz már forr, a rizst felteszem egy kevés kókuszolajon és kicsit pirítom. Ha a kezeddel megnézed és már meleg a rizs, akkor jöhet rá az ízesített vizünk. Ezzel is összeforraljuk, majd fedőt teszünk rá és betesszük a sütőbe. Nagyon fontos, hogy nem szabad sütés közben kevergetni. Amikor már úgy látom, hogy teljesen elfőtte a levét, akkor van kész. Kiveszem belőle a babérlevelet és a hagymákat. Amennyiben sótlan, ízesítsük még.

Jó étvágyat!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

