"És végy magadnak búzát és árpát és babot és lencsét és kölest és tönkölyt, és tedd ezeket egy edénybe, és ezekből csinálj magadnak kenyeret; a napok száma szerint, amíg oldaladon fekszel, háromszázkilencven napon egyed azt." (Ez.4:9)
Egy kis történelem:
Ezékiel próféta a judaizmusban, a keresztény és az iszlám vallásban is megbecsült próféta. 25 éves korában Júdeából Babilóniába száműzték, 30 éves korában kezdődtek a látomásai melyek közül van, amelyik egy űrhajó leírását tartalmazza. A prófétának megjelent az Úr és azt a feladatot adta neki, hogy Izraelben terjessze az ő igéjét.
A lepényről:
"Te pedig, emberfia, fogj egy téglát, tedd magad elé, és véss rá egy várost: Jeruzsálemet! Vedd ostrom alá, építs vele szemben ostromgépeket, emelj sáncot, állíts fel táborokat, helyezz el körülötte faltörő kosokat! Azután fogj egy vas sütőlapot, tedd oda mint egy vasfalat magad és a város közé, és szegezd rá a tekintetedet: így legyen ostrom alatt, így ostromold! Intő jel ez Izráel házának. Azután feküdj a bal oldaladra, és vedd magadra Izráel házának a büntetését! Addig kell elszenvedned büntetésüket, ahány napig így fekszel. Napokban kifejezve adtam meg büntetésük éveit: háromszázkilencven nap. Így szenvedd el Izráel házának büntetését! Ha ezt letöltötted, másodszor feküdj a jobb oldaladra, és szenvedd el Júda házának a büntetését negyven napig. Egy-egy évet egy-egy napban adtam meg. Szegezd tekintetedet Jeruzsálem ostromára, tűrd fel ruhád ujját, és prófétálj ellene! Megkötözlek, és nem fordulhatsz egyik oldaladról a másikra, míg le nem telnek ostromod napjai. Azután végy búzát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd azokat egy edénybe, és készíts magadnak belőlük kenyeret! Ahány napig fekszel az oldaladon, azt edd: háromszázkilencven napig! Húsz sekel súlyú ennivalót ehetsz naponként, mindig ugyanabban az időben egyed. Vizet is mérték szerint igyál: egyhatod hínt, mindig ugyanabban az időben igyad! Mint az árpakenyeret, úgy egyed, de emberi ganéjon süsd meg a szemük láttára! Ezt mondja az Úr: Így eszik majd Izráel fiai tisztátalan kenyerüket a népek között, amelyek közé szétszórom őket. De én ezt mondtam: Jaj, Uram, Uram! Én nem tettem magamat tisztátalanná ifjúkoromtól fogva mostanáig sohasem azzal, hogy elhullott vagy széttépett állatot ettem volna, és nem vettem a számba romlott húst. Ő így válaszolt nekem: Nézd, megengedem neked, hogy emberi ganéj helyett marhaganéjon süsd meg a kenyeredet. Azután ezt mondta nekem: Emberfia, én összetöröm a kenyér botját Jeruzsálemben. Kenyeret mértékkel és aggódva esznek, vizet is kimérve és borzadva isznak, mivel szűkösen lesz kenyerük és vizük; borzadva néznek egymásra, és megrothadnak bűnük miatt. "
Itt tudjátok elolvasni Ezékiel könyvét:
https://abibliamindenkie.hu/uj/EZK/
A recept 3 hüvelyest és 3 gabonát tartalmaz.
Rengeteg recept kering az interneten a lepénykenyér elkészítésével kapcsolatban. Amennyiben nem szeretnénk őrölni és a hozzávalók beszerzésével bajlódni, úgy kaphatóak kész lisztek is, melyekből víz, olaj és só hozzáadásával készíthetünk lepényt,melyet serpenyőben süssünk meg.
Igen, ezekből a hozzávalókból nem kenyér lesz viszont azt is készíthetünk belőle, ebben a bejegyzésben megtalálod az elkészítés módját.
A legjobb benne, hogy zsírszegény, viszont a fehérje tartalma magas. Tehetünk bele magvakat ( napraforgó,tök,szezám) és a fűszereket is kedvünk szerint variálhatjuk (kurkuma, fokhagyma,oregánó)
Az én első próbálkozásom a sima lepénykenyérrel történt. Találomra tettem bele a hozzávalókat, a lényeg az, hogy olyan sűrűségűnek kell lennie, mint a prószának vagy egy sűrű palacsinta tésztának. Ha hígabbra csináljuk, akkor valószínűleg tortilla szerű lapokat is tudunk sütni belőle. Én nem akartam túl vékonyra és a tapadásmentes serpenyőt is kikentem egy kis kókuszolajjal. Az eredmény nagyon finom és laktató. Rengeteg zöldséget ettem hozzá illetve "párizsi" morzsát szórtam rá, tojás, - és cukormentes majonézzel koronáztam meg az egészet. Szinte még ebéd időben sem voltam éhes.



A kenyér elkészítése:
Hozzávalók:
- 500 gr Ezékiel liszt
- 1 élesztő
- 1 teáskanál só
- 3 dl meleg víz
- 1 dl olvasztott kókuszolaj
- szezámmag ( elhagyható)
Elkészítés:
A meleg vízben felfuttatjuk az élesztőt, a vízbe tegyünk egy kávéskanálnyi édesítőt is. A lisztet a sóval és a szezámmaggal összekeverjük. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a kókuszolajat. Összegyúrjuk, meleg helyen kelesztjük. Az enyém most kelt 2 órát, de fél óra is elegendő. Lisztezett deszkán gyúrjuk át és késsel csíkozzuk meg. Én jénaiban sütöttem, így biztosan nem szárad ki. A jénai alját kicsit lisztezzük meg, tegyük bele a tésztát és tegyük rá a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 1,5 órát alsó- felső fokozaton. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e. Mikor kész, tegyük rácsra, kenjük át hideg vízbe mártott szilikon ecsettel és takarjuk le konyharuhával. Hagyjuk így kihűlni.





Jó étvágyat!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

