A tofu kolbász után úgy gondoltam kipróbálom a gabona kolbászt is. A kölesre esett a választásom, a rizzsel nekem a hurkás feeling jött volna vissza. Eheted saláta mellé, reggelire kenyérre szelve, kókuszolajon átpirítva és mustárba mártogatva, főzelék feltétnek, rakott ételekbe hús pótlóként. Amennyiben gyorsan szeretnéd elkészíteni, miután összeállítottad a masszát formázd meg. Esetleg süsd ki kevés kókuszolajon.
Hozzávalók:
- 1 bögre köles ( 3 dl-s bögre)
- 800 gr konzerv vörösbab
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- só
- sómentes vegeta
- őrölt bors
- őrölt kömény
- majoranna
- kókuszolaj
Elkészítés:
A kölest másfélszeres vízben kell főzni. Először pirítsuk át egy kevés kókuszolajon, majd öntsük rá a vizet. Tegyünk rá fedőt és alacsony lángon főzzük. Ha köretnek készítenénk, akkor megvárnánk, hogy teljesen elfőljön a leve és pergős legyen, elkülönüljenek a szemek. Most viszont ahhoz, hogy jól összeálljon a kolbász, ragacsosra kell készítenünk.
Amíg készül a köles, addig a babot csepegtessük le és mossuk át. Ha nem konzerv babot használsz, akkor előtte egy nappal áztasd be. A vöröshagymát kockázd fel, majd kókuszolajon párold üvegesre. Tedd hozzá a babot és önts rá annyi vizet, amennyi ellepi. Amikor megpuhult a bab, hagyd elfőni a levet alóla és készen is van. A vöröshagymát nyersen is belevághatod a masszába és a babot megfőzheted sima vízben is, de így ízletesebb lesz.
Mikor megfőtt a köles és a bab is, keverd össze őket. Botmixerrel pürésíts rajta, majd add hozzá a fokhagymát és fűszerezd. Alaposan keverd át.


Vegyél elő folpack-ot és tegyél rá annyi masszát, amilyen vastagra szeretnéd majd a kolbászokat. Előtte kézzel összegyúrhatod, így könnyebb lesz elegyengetni. A fóliát szorosan tekerd fel és csavard össze a végeit.

Sütőben fogjuk meggőzölni a kolbászokat. Vegyél egy mélyebb tepsit, ha van tegyél bele rácsot, de ez nem feltétlenül szükséges. Tedd a tepsibe a kolbászokat, majd önts alá vizet. 170 fokra előmelegített sütőben 50 percig gőzöltem, egyszer öntöttem még vizet alá.

Ezután hagytam kihűlni, majd betettem a hűtőbe, hogy dermedjen. Másnap levettem a fóliát és már fogyasztható is.




Meg is lehet pirítani:

Ha sokat készítettél, fagyaszthatsz is le belőle.
Jó étvágyat!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

