Elképesztően omlós, kellőképpen édes és kellőképpen kakaós. Reggelire kitűnő egy csésze forró teával, ráadásul gyorsan elkészíthető és napokig friss marad. Én most fél adagot csináltam, ebből lesz egy darab hármas fonat. Ha sok édes szájú feni rá a fogát, akkor érdemes dupla adagban készíteni.
Hozzávalók:
- 45 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt ( barna )
- 1,5 kávéskanál só
- 1,5 dl olívaolaj vagy hidegen sajtolt étolaj
- fél teáskanál édesítő 4:1
- 3 dl növényi tej ( nálam rizs )
- 1 élesztő
Elkészítés:
A növényi tejbe tegyük bele az édesítőt és langyosítsuk meg. Morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk pár percig, hogy felfusson. A lisztet öntsük egy nagyobb tálba, sózzuk, öntsük hozzá az élesztős tejet és az olajat. Gyúrjuk össze, ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Sodorjuk henger alakúra, vágjuk három egyforma részre és minden egyes részből formázzunk cipókat. Helyezzük őket lisztezett tálcára és hagyjuk fél órát kelni.

Fél óra után:

Amíg kelnek a cipók, készítsük el a kakaós tölteléket.
Töltelék:
- 250 gr növényi margarin
- 150 gr porrá őrölt édesítő 4:1
- 3 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
- 1 csomag xilites vaníliás cukor
Elkészítés:
A szoba hőmérsékletű növényi margarint a porrá őrölt édesítővel és a vaníliás cukorral habverő segítségével keverjük habosra. Ezután hozzáadunk egy evőkanál kakaóport, elkeverjük a habverő segítségével, majd a másodikat, újra keverünk és végül a harmadikat. Már az edényben eloszthatjuk körülbelül három felé a krémet, hogy biztosan jusson elég mindegyik lapra.

Vegyünk egy cipót és lisztezett deszkán nyújtsuk 2 - 3 centi vékonyra. Tegyük a krém egyharmadát a tésztára és egyenletesen oszlassuk el rajta.

Tekerjük fel, így kapunk egy szálat. Ezt a műveletet végezzük el a másik kettő cipóval is.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a szálakat és összefonjuk őket. Kicsit bökdössük meg hústűvel.

A tészta sütés közben nagyon szét fog terülni a tepsiben, így ha csak egyet készítesz, akkor olyan tepsibe tedd, amiben nem tud annyira terjeszkedni. Én elkövettem azt a hibát, hogy gáztepsibe raktam, így egy nagy placsni lett a sütés végére az egészből. Szerencsére melegen össze tudtam nyomkodni a széleket, így szeletelhetővé vált végül. Amennyiben kettő szálat készítesz, úgy mehet a gáz tepsibe, mert nem hagyják egymást annyira terebélyesedni. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt meg is sül.
Takard le konyharuhával, amíg kihűl és már szeletelhető is.
Jó étvágyat!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

