Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a pizzát. Egy családi - baráti összejövetelen / házibulin nélkülözhetetlen vagy mikor nincs kedve az embernek főzni nagyon is jó alternatíva lehet. Sajnos az ételkiszállítóknál még nincs nagy választék vegán pizzából és őszintén szólva, nem is nagyon bízom benne, hogy nem tesznek bele valami olyat, amit nem kellene. Így le kell mondanom arról, hogy felemelem a telefont, megrendelem és más megcsinálja helyettem. Cserébe viszont olyan variációkat készíthetek, amilyet csak szeretnék és nem telik több időbe, mint amíg a futár kiérne vele. Főleg egy zsúfolt péntek vagy szombat estén...
A liszteket és a feltéteket variáld kedved szerint, én azzal dolgoztam, ami éppen volt itthon.
1. Ananászos pizza:
Ez a pizza a maradék lisztek tésztájából készült és meglepően jó íz kombinációt sikerült összehozni vele. Az Aldis lisztet csak megláttam a boltban és gondoltam kipróbálom, milyen lehet. Az Éléskamra Palacsinta lisztje nekem jobban bejött kenyérsütéshez, mint a sima Fehér kenyérliszt, ezért is mertem a maradékot felhasználni a pizzához. Lenmagliszttel szeretem kiegészíteni a kenyér vagy pizza tésztát, mert nagyon sok előnyös tulajdonsága van.
Itt minden liszt, amit használtam, gluténmentes. Mindig is szerettem a Hawaii pizzát, ezért is került rá ananász. Amennyiben van otthon, reszelhetsz rá növényi sajtot is.
Általában téglalap alakúra készítem, de itt visszatértem a hagyományos formához.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 200 gr Happy Harvest - Enjoy Free Gluténmentes liszt ( Aldi )
- 160 gr Éléskamra palacsinta liszt
- 40 gr lenmagliszt
- 100 gr kölesliszt
- 100 gr gluténmentes zabliszt
- 5 dkg élesztő
- 5 dl növényi tej
- 1 dl olvasztott kókuszolaj
- kevés só és édesítő
Elkészítés:
A tejet az édesítővel melegítsük fel és morzsoljuk bele az élesztőt. A liszteket öntsük egy tálba, tegyük hozzá a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze és lisztezett deszkán nyújtsuk téglalap vagy kör alakúra, olyan vastagságúra, amilyen pizzát szeretnénk. Én most vastagabbra hagytam, de van, mikor nagyon vékony tésztásat készítek, ami isteni ropogósra tud sülni.
Paradicsomos alap:
- 500 ml paradicsomlé
- oregánó
- bazsalikom
- só
- sómentes vegeta
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kókuszolaj
Elkészítés:
A kisebb fej vöröshagymát dinszteljük meg kókuszolajon, majd öntsük hozzá a paradicsomlét. Fűszerezzük, nyomjuk bele a fokhagymákat és hagyjuk, hogy a leve elfőlésével sűrűsödjön. Akár tehetünk bele egy doboz darabolt vagy sűrített paradicsom konzervet is. Amikor kenhető állagú, kenjük meg vele a tésztát.
Feltét:
- paradicsomos alap vagy cukormentes ketchup
- 1 doboz konzerv gomba
- 2 db paradicsom
- 1 db közepes fej lila hagyma
- 1 doboz cukrozatlan ananász konzerv
- oregánó
-sörélesztőpehely vagy növényi sajt a tetejére
Elkészítés:
A gombát süssük elő, sokkal finomabb íze lesz. Egy közepes fej vöröshagymát kockázzunk , tegyük fel kókuszolajon párolódni , majd adjuk hozzá a gombát. Én ezt is szoktam sózni és vegetázni.
Mikor minden elkészült, kenjük meg a pizzát a paradicsomos alappal / cukormentes ketchuppal, szórjuk meg oregánóval, halmozzuk a gombát a paradicsomos alapra, tegyük rá a szeletelt lila hagymát és paradicsomot, a lecsepegtetett ananászt, majd szórjuk meg sörélesztőpehellyel / reszelt növényi sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben fél órát süssük.

2. Pizzás csiga

3. Cukkini pizza
- 1 nagyobb darab cukkini
- gluténmentes zabliszt
- 2 lenmag tojás ( 2 evőkanál őrölt lenmag / lenmagpehely + 6 evőkanál víz)
- 1 evőkanál kókuszolaj
- fél csomag gluténmentes sütőpor
Feltét:
- paradicsomos alap / cukormentes ketchup
- pizza fűszerkeverék: majoranna, oregánó, bazsalikom, rozmaring, borsika fű, fokhagyma por
- paradicsom
- lila hagyma
- kukorica
- sörélesztőpehely
Elkészítés:
A cukkinit reszeljük le, sózzuk be és pár percet hagyjuk állni, majd nyomkodjuk ki a levét. Keverjük össze a gluténmentes zabliszttel, a lenmagtojással, a sütőporral és az olajjal. Gyúrjuk össze és simítsuk vékonyan kiolajozott tepsibe. 180 fokon süssük 40 percet, majd vegyük ki a sütőből és kenjük meg paradicsomos alappal, fűszerezzük ( a fűszereket előtte keverjük össze ) és tegyük rá a feltétet. Nálam paradicsom, lila hagyma, kukorica és sörélesztőpehely került rá. Ezután tegyük vissza a sütőbe még 15 percre.


5. Sajtkrémmel töltött szélű pizza
Tésztához:
- 500 gr gluténmentes zabliszt
- 3 dl növényi tej
- 1 dl olvasztott kókuszolaj
- 1 teáskanál só
- 1 élesztő
- 1 kávéskanál édesítő
Elkészítés:
A tejet az édesítővel melegítsük fel és morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet öntsük egy tálba, tegyük hozzá a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze és lisztezett deszkán nyújtsuk téglalap alakúra, olyan vastagságúra, amilyen pizzát szeretnénk. A széleit kenjük meg a sajtkrémmel és kb egy centi vastagon hajtsuk vissza
Feltét:
- 1 doboz konzerv gomba
- 1 közepes fej lila hagyma
- sörélesztőpehely / növényi sajt
- sajtkrém ( recept itt )
- oregánó
- cukormentes ketchup vagy házi paradicsompüré / szósz
Elkészítés:
A gombát süssük elő, sokkal finomabb íze lesz. Egy közepes fej vöröshagymát kockázzunk , tegyük fel kókuszolajon párolódni , majd adjuk hozzá a gombát. Én ezt is szoktam sózni és vegetázni.
Mikor minden elkészült, a pizza széleit kenjük meg egy vékony csíkban a sajtkrémmel és hajtsuk rá a tésztát. Ezután kenjük meg a pizzát a cukormentes ketchuppal vagy paradicsompürével, szórjuk meg oregánóval, halmozzuk a gombát a paradicsomos alapra, tegyük rá a szeletelt lila hagymát és paradicsomot, majd szórjuk meg sörélesztőpehellyel / reszelt növényi sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben fél órát süssük.

6. Pizza gombás és káposztás feltéttel:
Sosem ettem még káposztás pizzát, egy barátnőmtől kaptam az ötletet . A tökmagolajjal sem voltam eddig kibékülve, de újra kell vizsgálnom a kapcsolatunkat. Azt tudtam eddig is, hogy egészséges, sőt volt szerencsém készíteni is a régi hagyományos módon, az ízét eddig mégsem szerettem igazán. Mióta vegánként étkezem, úgy érzem átalakult az ízlés világom és sokkal nyitottabb is vagyok az új ízekre. Szóval nem ez volt az utolsó randink a tökmagolajjal.
Tészta:
- 500 gr gluténmentes zabliszt
- 3 dl növényi tej
- 1 dl olvasztott kókuszolaj
- 1 teáskanál só
- 1 élesztő
- 1 kávéskanál édesítő
Elkészítés:
A tejet az édesítővel melegítsük fel és morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet öntsük egy tálba, tegyük hozzá a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze és lisztezett deszkán nyújtsuk téglalap vagy kör alakúra, olyan vastagságúra, amilyen pizzát szeretnénk.
Feltét :
A pizza egyik fele:
- 1 doboz konzerv gomba
- sörélesztőpehely
- oregánó
- cukormentes ketchup vagy házi paradicsompüré / szósz

Másik fele:
- savanyú káposzta
- tökmagolaj
- sörélesztőpehely

Elkészítés:
A gombát süssük elő, sokkal finomabb íze lesz. Egy közepes fej vöröshagymát kockázzunk , tegyük fel kókuszolajon párolódni , majd adjuk hozzá a gombát. Én ezt is szoktam sózni és vegetázni.
Mikor minden elkészült, kenjük meg a pizzát a cukormentes ketchuppal vagy paradicsompürével, szórjuk meg oregánóval. Az egyik felére halmozzuk a gombát a paradicsomos alapra, tegyük rá a szeletelt lila hagymát és paradicsomot, majd szórjuk meg sörélesztőpehellyel. Én szórtam rá medvehagymát is. A másik feléhez a káposztát pirítsuk meg egy kis kókuszolajon, majd tegyük a paradicsomos tésztára. A tökmagolajjal csak tálalás előtt locsoljuk meg. 180 fokra előmelegített sütőben fél órát süssük.
7. Egyszerű zablisztes pizza:
- 500 gr gluténmentes zabliszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál édesítő 4:1
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 élesztő
- 3 dl növényi tej ( nálam rizs )
Elkészítés:
A növényi tejet az édesítővel melegítsük meg - csak langyosra - majd morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk állni,amíg az élesztő felfut. A lisztet a sóval keverjük össze, öntsük hozzá az élesztőt, majd az olívaolajat és annyi langyos vizet öntsünk hozzá, amennyit felvesz. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd tegyük tepsibe. Amennyiben nem nyújtottuk kellően, csak nyomkodjuk bele a tepsibe.
Nálam a feltét most cukormentes ketchup, amire szórtam oregánót. Gomba - amit előzőleg vöröshagymán megpirítottam. Lila hagyma, kukorica, paradicsom és reszelt vegán sajt ( helyettesíthető sörélesztőpehellyel ).
180 fokon 45 percig sütöttem.


A cukkini pizza mintájára készíthetsz karfiolból is pizzát. Édesburgonyából, padlizsánból, sütőtökből pedig mini pizza karikákat. A feltét bármi lehet, csak zöldségek, vegán párizsi, tofu - vagy gabona kolbász, reszelhetsz rá növényi sajtot vagy megszórhatod sörélesztőpehellyel.
Remélem megtalálod a neked tetsző pizza receptjét vagy sorban kipróbálod az összeset.
Jó étvágyat!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

