Nincs is annál jobb, mint a reggeli forró tea mellé enni egy ( vagy inkább sokkal több) szelet fonott kalácsot növényi margarinnal vékonyan megkenve és nem sajnálva rá a sok- sok cukormentes lekvárt, mely visszaidézi a nyári zamatos ízeket és a konyhában töltött időt, amikor is készültek. Máskor forró kakaóval vagy hideg tejjel fogyasztva mindig más és más ízek kerülnek előtérbe.
Annyira gyönyörű, már a látványnak is nehéz ellenállni.

Hozzávalók (2 vastagabb szálhoz):
- 500 gr teljes kiőrlésű barna tönkölyliszt
- 3 dl növényi tej ( rizs )
- édesítő 4:1
- 1 db élesztő
- só
- 30 dkg növényi margarin
Elkészítés:
A növényi tejbe tegyünk egy teáskanál édesítőt ( 4:1-ben stevia és ertrit keveréket használok), majd langyosra melegítsük fel. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, kicsit keverjük el a tejben az ujjunkkal és tegyük félre. A lisztet öntsük egy tálba és tegyünk bele egy fél teáskanál sót és keverjük össze. Mielőtt elkezdenénk gyúrni, tegyünk magunk mellé pár deciliter édesítős vizet. Erre azért van szükség, ha a tej nem lenne elég. Adjuk a liszthez az élesztős tejet. Tegyünk hozzá kb 20 dkg szoba hőmérsékletű növényi margarint és gyúrjuk össze. Ha szükséges, az édesítős vízzel lazítsuk a tésztát. Mikor jól összedolgoztuk, tegyük fél órára meleg helyre és kelesszük a duplájára.
Mikor megkelt, borítsuk gyúró deszkára. Gyúrjuk át és vágjunk belőle hat egyforma darabot.

Egyesével gyúrjuk át őket. Vegyünk egy gombócot és nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd kenjük meg olvasztott margarinnal egy szilikon ecset segítségével. Ne sajnáljuk róla.


Ezután tekerjük fel és ismételjük meg minden darabbal.

Három szálat vegyünk magunk elé és fonjuk össze. Amennyiben nincs kedved/ türelmed fonottan készíteni, egyszerűen csak gyúrd át és mehet is a sütőbe.


Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és újra kenjük át az olvasztott margarinnal.

180 fokra előmelegített sütőben süssük, amíg barnulni nem kezd és tűpróbával ellenőrizzük , hogy a belseje is megsült-e.



Jó étvágyat!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

