A sörélesztőpehely ma már széles körben ismert, mégis kevesen tudják, mennyire sokoldalúan felhasználható és mennyi jótékony hatással rendelkezik. Honnan kapta a nevét? Hiszen se sör, se élesztő nincsen benne. Ez egy mikroszkopikus méretű gomba féle, melyet alapvetően a sörgyártásban használnak. Komlón és csíráztatott árpán ( malátán ) tenyésztik, majd ezt hőkezelik. Magas fehérjetartalmú, teljes értékű B vitamin forrás. Javítja a látást, megelőzi a migrén kialakulását, immunerősítő, segíti az emésztést és segít megakadályozni a vérszegénységet. Tabletta formában is kapható, de én a pelyhet javaslom ( létezik gluténmentes változat is.) Bármire szórhatod ( szendvicsre, zabkásába, főzelékbe, pizzára) enyhén sajtos íze miatt. Amennyiben dióval kevered össze, a parmezánhoz nagyon hasonlító ízt fogsz kapni. Én most a krém receptjét osztom meg veletek, ami nagy kedvencem, gyorsan elkészül, nem bonyolult és sokféleképpen felhasználható. Készíthetjük akár zöldségek vagy tortilla chips mellé mártogatósnak vagy használhatjuk szendvics krémként.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb vagy 3 kisebb sárgarépa
- 4 közepes burgonya
- 1 evőkanál citromlé
- 1,5 dl víz
- 1 dl olvasztott kókuszolaj / egy evőkanálnyi olívaolaj
- fél csésze sörélesztőpehely
- 1 evőkanál cukormentes mustár
- fél evőkanál sómentes vegeta
- fél evőkanál só
- 1 közepes gerezd fokhagyma ( fokhagymanyomón áttörve)
- fél teáskanál őrölt pirospaprika
Elkészítés:
A sárgarépát és a burgonyát pucoljuk meg, kockázzuk fel és sós vízben tegyük fel főzni. Mikor megfőtt, szűrjük le és csöpögtessük le róla a vizet. Ezután nincs más dolgunk, mint turmixba tenni a zöldségeket és hozzáadagolni a többi hozzávalót is. Amennyiben sűrűre sikerül, tegyünk hozzá még vizet, ha hígra, akkor pedig krumplit és sárgarépát.


Megpróbáltam szeletelhető változatot készíteni, de tápióka keményítővel csak kevésbé folyós állagot sikerült elérni. A további próbálkozásaimmal frissíteni fogom majd a receptet.
Amennyiben megpróbálnád, a következőket kell tenned:
Mikor összeturmixoltad a hozzávalókat, a krémet öntsd egy edénybe és tedd fel melegedni. Tegyél bele 2 teáskanál tápióka keményítőt és kevergesd, míg sűrűsödni nem kezd a szósz. Öntsd formába és kihűlés után tedd a hűtőbe.



Jó étvágyat!
- Bejelentkezés
- Regisztráció

